Help mijn partner heeft stressklachten, hoe ga ik daar mee om?

1235

Jouw partner heeft last van stress en dat heeft ook invloed op jou. Je hebt de laatste tijd jouw partner langzaam zien veranderen. En helaas niet ten goede, dit zorgt ook voor een negatieve sfeer tussen jullie. Jouw partner zit niet lekker in zijn vel en jij staat het dichtste bij en bent dus de eerste op wie hij zich onbewust afreageert.

Als jouw partner thuis komt van zijn werk, lijkt het wel of er een donderwolk boven zijn hoofd hangt. Je ziet direct dat hij weer geïrriteerd is. Op het moment dat je belangstellend vraagt hoe het was op zijn werk valt hij tegen jou uit. Vervolgens maakt hij zich druk dat het eten nog niet klaar is. De sfeer is om te snijden. Je weet uit ervaring dat als hij zo gestrest is er geen land met hem te bezeilen is. Je houd wijselijk je mond, maar vind het lastig om continu op eieren te moeten lopen.

De stress van jouw partner heeft een negatieve invloed op jullie relatie. Want iemand met stressklachten wordt nu eenmaal gejaagder en negatiever. Dit werkt natuurlijk door in jullie relatie. Je ziet jouw partner steeds meer richting een burn-out gaan. En omdat stress besmettelijk, neemt de stress ook bij jou toe. Hierdoor verloopt het nog stroever tussen jullie.

Veel mensen die zelf last hebben van stress, herkennen dat niet. En ze herkennen de stressklachten vaak ook niet.
Als partner zie je iemand vanaf de buitenkant en is dat vaak eenvoudiger te zien. Jij ziet dat je partner steeds meer onrust ervaart, dat hij slechter slaapt, negatiever denkt, zich meer terug trekt en sneller geïrriteerd is. Het kan ook zijn dat je partner klachten ervaart en voelt dat hij niet lekker in zijn vel zit, maar niet beseft dat dit door stress komt.

Aan jou de taak om je partner voorzichtig attent te maken of het feit dat stress een te grote rol speelt. Doe je dat niet dan is de kans groot dat de situatie alleen maar erger wordt. Het is belangrijk dat je het niet als een verwijd verteld, want dan gooi je alleen maar meer olie op het vuur. Je kunt bijvoorbeeld vertellen dat je een artikel over stress hebt gelezen en dat je daar veel klachten in herkende van je partner. Laat desnoods een artikel over stressklachten lezen zodat je partner het zelf ook kan herkennen.

Hou er rekening mee dat je partner misschien niet direct herkent. Doordat stress vaak geleidelijk toeneemt kan het zijn dat hij het zelf niet heeft gemerkt. Veel mensen met stress hebben de neiging om hun kop in het zand te steken. Daarnaast vinden veel mensen het zwak om last te hebben van stress. En zullen ze het moeilijk vinden om te accepteren dat dat is waar ze last van hebben. Toon begrip voor zijn situatie en geef aan dat stress niet zwak is. Dat juist de mensen die het meeste betrokken zijn last krijgen van stress.

Laat de verantwoordelijkheid bij jouw partner. Het is natuurlijk vervelend om je partner te zien worstelen met stress. Je voelt je betrokken en wilt dat het goed gaat met hem. De kunst is om je partner wel bewust te maken van zijn stress maar hem niet de verantwoordelijkheid uit handen neemt.

9 tips om om te gaan met een gestreste partner

  1. Zorg dat je weet wat stressklachten zijn om ze te kunnen herkennen;
  2. Vertel je partner welke stressklachten je bij hem ziet;
  3. Zorg dat je het zo bespreekt dat het niet als een verwijd overkomt;
  4. Hou er rekening mee dat hij de stressklachten misschien eerst niet herkent;
  5. Neem de verantwoordelijkheid niet over;
  6. Motiveer je partner om vaker een pauze te nemen;
  7. Probeer je partner te ontlasten door thuis taken uit handen te nemen;
  8. Motiveer je partner om de kern van de stress te onderzoeken;
  9. Stimuleer je partner om de stress bij de kern op te lossen.

Een bekende van mij, herkende de burn-out bij haar partner en adviseerde hem om naar mij toe te gaan. Hij was gewend om alles zelf op te lossen, dus hij was zelf niet snel op het idee gekomen om hulp te zoeken. Maar eenmaal in gesprek met mij merkte hij hoe prettig het was om dit niet alleen op te hoeven lossen. Om technieken aangereikt te krijgen, precies degene die hem verder hielpen. Om te kunnen vertellen waar hij tegenaan liep op het werk. En te horen wat hij kon doen om dat op te lossen. Zodat het voor hem helder werd waar hij tegenaan liep in zijn werk. En is staat was om dit ook te bespreken met zijn leidinggevende. Eerder voelde hij wel dat het stroef liep maar kreeg hij geen grip op waar dat nou precies in zat.

Dus wil je niet dat je partner een burn-out krijgt? Zorg dat je de stress bij je partner tijdig herkend. Hoe sneller hij de stress aanpakt hoe sneller hij weer de oude is. Zodat hij weer beter slaapt, minder gejaagd en kortaf is en meer rust heeft. Dan zal hij weer positief en vrolijk zijn. En dat komt jullie relatie natuurlijk ook ten goede!

Vorig artikelHoe oude overtuigingen je in de weg kunnen zitten
Volgend artikelHooggevoeligheid en andere hippe labeltjes en hokjes
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.