fbpx
Geheugen aangetast door stress

Geheugenverlies oorzaken: wat is de invloed van stress?

Benieuwd naar geheugenverlies oorzaken? Het verlies van geheugen kan door verschillende redenen komen, waaronder door stress. Daarnaast kun je daar mee te maken krijgen na een hartinfarct, in de overgang of bijvoorbeeld na een ongeluk of door overmatig alcoholgebruik.

De relatie tussen geheugenverlies en stress is vrij sterk, vooral op basis van wetenschappelijk onderzoek dat er is gedaan. Ook het verlies van geheugen na een val en bij een depressie of na het gebruik van veel alcohol is vrij goed onderzocht.

Geheugenverlies is er in twee varianten, zowel tijdelijk als plotseling. Bovendien zal de werking van het geheugen ook vanwege ouderdom achteruit gaan. Aan dat laatste is helaas weinig te doen, omdat het te maken heeft met het ouder worden in het algemeen. Het plotselinge en tijdelijke verlies van geheugen valt beter aan te pakken, bijvoorbeeld door goed na te gaan wat daar de oorzaak van is.

Plotseling, tijdelijk en andere soorten

De algemene term voor geheugenverlies is amnesie. Je kunt grofweg te maken krijgen met twee belangrijke soorten:

  • Retrograde amnesie
  • Anterograde amnesie

In het eerste geval is er sprake van verlies van geheugen, voordat je de aandoening kreeg die daar de oorzaak van blijkt. In het tweede geval kun je vanaf het moment dat je ziek wordt of de oorzaak zich aandient geen nieuwe herinneringen meer opslaan.

Daarnaast onderscheiden we bijvoorbeeld tijdelijk en plotseling geheugenverlies. Zodra dit van tijdelijke aard is zal het minder dan 24 uur of een paar dagen duren. Het is niet goed bekend wat daar de oorzaak van is, waardoor het ook niet meevalt om er wat aan te doen. Wel weten we uit verschillende onderzoeken dat stress en zware lichamelijke inspanning er soms iets mee te maken hebben.

Heb je te maken met plotseling verlies van geheugen? Dat is vaak van nog meer korte duur, bijvoorbeeld als er iets op het ‘puntje van je tong ligt’. We noemen dat een TOT-fenomeen, een Tip-of-the-Tongue-fenomeen. Je kunt even niet op het woord komen, terwijl dat je later weer te binnen schiet. Ook dit kan te maken hebben met stress of druk, al zijn er ook andere oorzaken mogelijk.

Geheugenverlies oorzaken: stress en meer

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de geheugenverlies oorzaken. Inmiddels zijn er daardoor verschillenden bekend:

  • Stress
    Stress is een van de belangrijkste oorzaken van geheugenverlies. Het brein heeft niet de capaciteit en de middelen om het geheugen goed te gebruiken, waardoor je dingen vergeet en minder nieuwe herinneringen aanmaakt.
  • Alcohol
    Alcohol heeft in de vorm van het Korsakov-syndroom grote negatieve invloed op het geheugen, waardoor dat een stuk minder goed werkt.
  • Ouderdom
    Door algemene ouderdom en meer specifiek door door dementie gaat de werking van het geheugen achteruit.
  • Lichamelijke en geestelijke ziekten

    Je kunt te maken krijgen met bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, met grote nadelige gevolgen voor de werking van het geheugen.
  • Lichamelijk letsel

    Na een val of een stoot tegen het hoofd kan het geheugen worden aangetast. Dit kan een oorzaak zijn van geheugenverlies.
  • Een beroerte
    Na een beroerte hebben veel mensen moeite om zich alles goed te herinneren, waardoor er verlies van het geheugen is opgetreden.

Het effect van stress op het geheugen

Met name het effect van stress op het geheugen wordt veel onderzocht. Het is een van de bekende geheugenverlies oorzaken, met veel invloed op het kortetermijngeheugen. Dat komt vooral door de chemische stof cortisol, die het lichaam tijdens stresssituaties in grote hoeveelheden aanmaakt.

Dit effect is sterker dan geheugenverlies na een hartinfarct, in de overgang, na een ongeluk of door alcoholgebruik. Ook geheugenverlies na een val en bij depressie is niet altijd zo sterk als dat door stress. De aanmaak van te veel cortisol leidt ertoe dat het brein niet goed meer functioneert en dat met name het geheugen daar veel last van heeft.

Uit recent onderzoek blijkt dat vooral ouderen meer last kunnen hebben van de gevolgen van stress. Zij hebben meer moeite om informatie te verwerken, waardoor een te veel aan cortisol een grotere invloed heeft op de werking van hun geheugen in het brein. Helemaal duidelijk zijn de resultaten nog niet, maar het lijkt erop dat stress op hogere leeftijd extra gevaarlijk is voor de goede werking van het geheugen en de rest van het brein.

Symptomen van geheugenverlies

Benieuwd naar symptomen van geheugenverlies, zowel door stress als door de andere mogelijke oorzaken die er zijn? Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met dissociatie of watten in het hoofd. Het is een bekend voorbeeld van geheugenverlies, net als wanneer je gedesoriënteerd bent of vaak in verwarring raakt.

Daarnaast kan het zijn dat je ongecontroleerde bewegingen maakt, bijvoorbeeld door meerdere keren tegen een tafel of de wand te stoten. Ook kan het zijn dat zich valse herinneringen voordoen of dat het niet lukt om nieuwe informatie op te slaan. Het zijn allemaal gevolgen van de verschillende geheugenverlies oorzaken waar je mee te maken kunt krijgen.

Heb je last van verlies van geheugen? Het is verstandig om goed na te gaan of je niet te veel stress ervaart. Door de overmatige productie van cortisol kan dit een nadelig effect hebben op de werking van jouw geheugen. Daarnaast kan het gaan om andere oorzaken, waardoor het bij twijfel verstandig is om contact op te nemen met een huisarts.


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *