Hoe kun je liever zijn voor jezelf?

Bij een burn-out ben je eigenlijk gewoon niet lief voor jezelf. De kans is groot dat je van alles ‘moet’ van jezelf. Je wilt perfect zijn. En je past je aan aan de eisen van anderen. Dat doe je al zo lang, dat je niet beter weet. Daardoor weet je niet eens meer wat je zelf wilt.

Je wordt direct boos op jezelf als je een fout maakt, vooral op het werk. Dan praat je tegen jezelf op een negatieve manier. Je maakt jezelf de meest erge verwijten. Zegt tegen jezelf dat je dom bent, of dat je ook niets goed kan doen. Je baalt echt heel erg van jezelf. Als je beste vriendin of partner het zelfde had gedaan, zou je met veel meer begrip  en liefde reageren.

Eigenlijk voel je je alleen maar slechter als je zo negatief tegen jezelf doet, maar het lijkt helemaal vanzelf te gaan. De strengheid die je voor jezelf hebt voelt ergens helemaal niet fijn. En toch baal je van jezelf. Je voelt je op zo’n moment echt dom. En omdat dit vaker gebeurd voel je je ook nog eens minderwaardig.

Je bent een mens met gevoelens, en geen robot. Dus wees niet langer zo streng voor jezelf. Je bent goed zoals je bent. Ook al voelt dat nu niet zo. Wat anderen in het verleden ook gezegd hebben, en wie er ook niet lief voor je is geweest. Vanaf nu kun je lief voor jezelf zijn. Onthou  jezelf niet langer de liefde die je nodig hebt, door alleen te doen wat je moet doen. En geen aandacht te geven aan wat je echt nodig hebt en wild.

Misschien weet je niet eens meer wat je nodig hebt. Omdat je dat al zo lang nieu serieus hebt genomen. De eerste stap is dus om helder te krijgen wat jij nodig hebt. Waar wordt je blij van? Wat wil jouw lichaam? Welke emotie wil je vaker ervaren?

Je bent zo gewend om niet te krijgen wat je nodig hebt. Daarom bedenk je altijd excuses voor jezelf waarom dingen niet kunnen. Ook voor  dingen die je écht graag wilt. Stop daarmee! En richt je voortaan op hoe het wel kan.

De valkuil is dat je nog verder wegzakt in zelfverwijt door je burn-out. Maar dat is niet wat je wilt. Vergeef je zelf de burn-out. Sterker wees dankbaar dat jouw burn-out aangeeft dat je jezelf lang genoeg hebt weggecijferd. Dus wees blij dat je burn-out je helpt om de weg terug naar jezelf weer te vinden. Zodat je weer lief voor jezelf bent.

7 tips om bij een burn-out weer lief voor jezelf te zijn

  1. Wees niet langer streng voor jezelf;
  2. Richt je niet langer op excuses waarom iets niet kan en richt je op wat wel kan;
  3. Vergeef jezelf dat je een burn-out hebt;
  4. Ontdek wat je echt graag wilt;
  5. Geef jezelf wat je nodig hebt;
  6. Wees oprecht lief voor jezelf;
  7. Geniet ervan!

Diana sprak continu negatief over zichzelf toen ze bij me kwam met een burn-out. Ze was zich er niet eens van bewust. Toen ik haar vroeg: “Ben je wel lief voor jezelf?” En “Ben je voor anderen net zo streng als voor jezelf?” Kreeg ze door dat ze voor anderen veel meer begrip had. Dat ze voor anderen veel minder streng was. En dat ze van anderen meer accepteerde dan dat ze van zichzelf accepteerde. We onderzochten wat ze eigenlijk nodig had. Zodat ze van af toen liever voor zichzelf kon zijn. Ze bloeide hierdoor helemaal op. Diana voelde zich niet langer schuldig, en voelde zich juist vrijer, gelukkiger, en dacht veel positiever over zichzelf.

Kortom wees lief voor jezelf. Je bereikt er niets positiefs mee om streng tegen jezelf te zijn. Je voelt je juist alleen maar slechter, omdat je negatiever over je zelf denkt. Stop met jezelf verwijten maken. Je gaat je er alleen maar dom en minderwaardig door voelen. Terwijl als je lief voor jezelf bent, je ook weer jouw eigen waarde voelt. Want dat ben je natuurlijk ook! Je kunt meer genieten en voelt je veel gelukkiger.

Vorig artikelStress verminderen – 30 tips
Volgend artikelGeheugenverlies oorzaken: wat is de invloed van stress?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.