Jouw cortisol meten en er thuis voor zorgen dat je jouw bloedwaarden kunt inschatten? Je kunt gebruik maken van een cortisol speekseltest, maar beter nog is het om goed te luisteren naar jouw lichaam.
Cortisol is een belangrijk anti-stresshormoon. Tenminste, als je daar niet te veel of te weinig van aanmaakt. Het lichaam maar het hormoon aan in de bijnier (bijnierschors) en reguleert daarmee het dag- en nachtritme, het stressniveau dat je ervaart en ontstekingen in het lichaam.
Inhoudsopgave
Cortisol meten voor thuis: luister naar je lichaam
Jouw cortisol meten en thuis zorgen voor meer inzicht? Er zijn speekseltesten beschikbaar, al kun je net zo makkelijk goed luisteren naar jouw lichaam. Je merkt aan verschillende symptomen dat je last hebt van een te hoog of een te laag niveau van dit hormoon. Dat heeft direct invloed op hoe jij je voelt, waardoor je er snel iets van zal voelen.
Cortisol verlagen: herkenbare symptomen
Wil je niet thuis jouw cortisol meten met een speekseltest of een ander hulpmiddel? In plaats daarvan kun je letten op de volgende symptomen:
- Snel moe
- Vaak ziek
- Relatief negatief
- Zin in suiker
- Te hoge of lage bloeddruk
- Meer buikvet
- Minder zin in seks
- Regelmatig nerveus
- Maag- en darmklachten
- Rugklachten en hoofdpijn
Snel moe
Ben je snel moe en merk je dat je slecht slaapt? Als jouw lichaam het hormoon en de productie goed onder de knie heeft daalt het niveau naarmate de avond vordert. Je valt makkelijk in slaap, omdat de hoeveelheid cortisol afneemt en je slaperig wordt. Andersom kun je bij een te hoog niveau vermoeid raken, omdat je moe wordt van de activiteiten door de bijnieren. Als ze te veel en te hard werken om het hormoon aan te maken raak je vermoeid. Vervolgens is er te veel van het hormoon in je lichaam, waardoor je toch moeite hebt om lekker in slaap te vallen. Ook daardoor ben je de volgende dag weer extra vermoeid.
Vaak ziek
Ben je vaak ziek, zonder dat je daar een duidelijke reden voor aan kan wijzen? Het kan zijn dat het aan dit hormoon ligt. Zodra jouw cortisol te hoog is krijg je last van een verminderd immuunsysteem. Het betekent dat je vatbaarder bent voor ziekten, omdat jouw lichaam zich minder goed kan verdedigen. Je kunt wat dat betreft jouw cortisol meten door simpelweg na te gaan hoe vaak je last hebt van griepjes en verkoudheid, bijvoorbeeld in verhouding tot je collega’s of anderen om je heen.
Relatief negatief
Een te hoog cortisol onderdrukt de productie van serotonine. Dat is een ander hormoon, dat zorgt voor een opgewekte stemming. Je kan last krijgen van een slecht humeur en zelfs negatieve stemming, waardoor je uiteindelijk depressief kunt worden. Iets om goed in de gaten te houden, door anderen in je omgeving er af en toe naar te vragen.
Zin in suiker
Heb je steeds zin in suikers, bijvoorbeeld door lekker te snoepen? Het is een roep van het lichaam, om jouw bloedsuikerspiegel te herstellen. Bij een te hoog niveau aan cortisol schommelt deze spiegel relatief veel. Je herkent dit aan de zin in suikers, bijvoorbeeld door tussen de maaltijden door veel te snoepen en (ongezond) te snacken.
Te hoge of lage bloeddruk
Jouw cortisol meten met je bloeddruk is iets moeilijker, omdat die de hoog of te laag kan zijn. Het lichaam krijgt de bloeddruk niet onder controle, als het niveau aan cortisol niet klopt. Wijkt de bloeddruk regelmatig af van normale waarden? Dan is het verstandig om hier goed op te blijven letten.
Meer buikvet
Merk je dat je snel zwaarder wordt? En gaat het vooral om buikvet dat zich ophoopt? Het kan zijn dat cortisol daarvoor verantwoordelijk is. Het is een bekende oorzaak, omdat de meeste receptoren voor het hormoon zich in de buikstreek bevinden. Het lichaam denkt dat je de energie hard nodig hebt, waardoor het onder invloed van het hormoon te veel reserves aanhoudt, zelfs als je intensief sport en gezond probeert te eten.
Minder zin in seks
Bij een langere verstoring van jouw hormoonbalans kan het libido afnemen. Je hebt minder zin in seks, als het gevolg van een te hoog of een te laag niveau aan cortisol. Lastig om objectief te meten, maar wellicht wel iets dat jouw partner al een tijdje merkt. Probeer er samen over te praten en geef aan dat je goed let op het niveau van dit hormoon.
Regelmatig nerveus
Jouw cortisol meten door thuis in de gaten te houden hoe jij je voelt? Als je regelmatig nerveus bent kan dat een aanwijzing zijn dat het hormoon niet de juiste bloedwaarde heeft. Jouw lichaam maakt veel van het stresshormoon aan, waardoor je veel stress kunt ervaren. Dat kan overweldigend aanvoelen, maar kan je ook angstig of een beetje paniekerig voelen.
Maag- en darmklachten
Nemen de lichamelijke klachten toe, bijvoorbeeld in de maag en darmen? Je kunt last krijgen van maag- en darmklachten, omdat die delen van het lichaam heel gevoelig zijn voor cortisol. Heb je regelmatig last van misselijkheid, diarree, obstipatie, buikkrampen of brandend maagzuur? Er zijn meerdere oorzaken mogelijk, maar het kan te maken hebben met een te hoog niveau aan cortisol.
Rugklachten en hoofdpijn
Jouw cortisol meten aan de hand van andere fysieke klachten? Het risico bestaat dat je last krijgt van rugklachten en hoofdpijn. Dat komt door een toegenomen hoeveelheid prolactine in het lichaam. Je krijgt sneller last van deze fysieke klachten, waardoor het in combinatie met de andere symptomen kan aangeven dat je hiermee te maken hebt.
Cortisol speekseltest: thuis meten
Wil je gebruik maken van een cortisol speekseltest of op een andere manier thuis meten wat er aan de hand is? Met de lichamelijke, psychologische en cognitieve symptomen krijg je een heel aardig beeld van wat er aan de hand kan zijn. Ook goed en gezond eten kan bijdragen tot een betere cortisol. Bekijk de beste manier om gezond af te vallen