Stress, je hoort het woord regelmatig om je heen, we hebben er allemaal mee te maken, maar we ervaren het allemaal op onze eigen manier. Wat voor de één heel stressvol is kan voor de ander een ontspannen situatie zijn. Ook hoe we omgaan met langdurige stress is voor ieder van ons verschillend. Maar dat we er allemaal mee te maken hebben in meer of mindere mate is een feit.
We onderscheiden drie soorten stress:
- Spannende stress
Dit is de stress die je voelt als je een examen moet doen, naar de tandarts gaat, een sollicitatiegesprek hebt of als je iets gaat doen dat buiten je comfortzone ligt. Deze stress heb je nodig om alert te zijn en goed te presteren. Spannende stress is kortdurend, helpend en daarom ook best “lekker”. - Frustratie stress
Dit is de stress die je voelt in situaties waarin je de controle niet hebt of verliest. Een enorme file als je – net te laat – naar je werk bent vertrokken, een rij voor de kassa in de supermarkt, een kind dat aandacht vraagt op een verkeerd moment of op een verkeerde manier: je voelt de irritatie in je opborrelen! Hoewel deze vorm van stress heel vervelend is kun je hem wel beïnvloeden: adem diep in en uit en laat het los. - Schadelijke stress
Dit is de stress die langdurig aanhoudt en niet vanzelf overgaat. Te hoge (tijds) druk op je werk, een onzekere periode op je werk of privé, een veeleisende leidinggevende, gepest worden op je werk. Maar ook geen goede werk-privé balans, bijvoorbeeld als je een betaalde baan combineert met kleine kinderen of mantelzorger taken.
Heb je te maken met deze laatste vorm van stress dan is het belangrijk om zoveel als mogelijk in te grijpen. En nee je kunt je verantwoordelijkheden t.a.v. werk, kinderen of mantelzorgtaken niet zomaar naast je neerleggen, maar je kunt wel goed voor jezelf zorgen en regelmatig gas terug nemen. Hieronder geef ik je 5 tips die jou kunnen helpen.
- Zorg dat je je eigen bezigheden hebt. Ook al heb je een drukke baan, kleine kinderen en/of mantelzorgtaken, je hebt ook behoefte aan tijd voor jezelf met je eigen bezigheden. Sport je graag, houd je van zingen, word je blij van lange wandelingen: zorg ervoor dat je dit blijft doen. Plan desnoods een vast moment (of momenten) in de week voor “me-time”. En houdt vast aan deze momenten. Ook als het even niet uit komt: dit is jouw tijd!
- Voorkom dat je teveel in de zorgrol vervalt. Wellicht heb je de neiging om alles voor iedereen te regelen, stop daarmee. Jouw kinderen, je partner of degene waar je voor zorgt kunnen echt zelf taken op zich nemen. Jouw kinderen kunnen bijvoorbeeld de vaatwasser leeghalen of hun eigen kamer opruimen. Jouw partner kan ook bedenken wat te eten vanavond of waar naar toe op vakantie. En degene waar je voor zorgt kan vast ook nog wel een aantal taken zelfstandig op zich nemen. Jij hoeft niet ALLES voor iedereen over te nemen, je kunt het ook SAMEN doen.
- Houd de humor er in. Als je te druk bent of teveel stress ervaart vergeet je soms te lachen. Ook zie je daardoor soms de humor niet in van zaken die anders lopen dan jij zou willen. Lach om de dingen die fout gaan, als je iets bent vergeten of zoek bewust de humor op bij een lachfilm of een cabaretier. Door te lachen verlaag je het stresshormoon cortisol in je lichaam, verlaag je je bloeddruk en zorg je voor meer zuurstof opname in je bloed: lachen zorgt dat je je beter gaat voelen
- Doorbreek negatieve gedachten. Als je teveel of langdurig stress ervaart is het niet moeilijk om negatief te denken. Het doorbreken van negatieve gedachten gaat niet vanzelf, maar kan je wel helpen. Kijk – ook in perioden waarin dat niet vanzelfsprekend lijkt – bewust naar de mooie dingen in het leven. In mijn blog Count your blessings geef ik je tips om deze positieve gedachten vast te houden.
- Relativeer je gepieker. Vooral ’s nachts schieten je hersenen gemakkelijk in de piekerstand, en nee dat helpt niet. Onderzoek de piekergedachten eens op een mindful manier. Wat maakt dat je piekert, zijn je zorgen terecht of ben je aan het invullen wat er eventueel misschien zou kunnen gebeuren? Hoe betrouwbaar is je piekergedachte? Ga voor jezelf na wat echt belangrijk is in jouw piekergedachte: richt je daarop en laat de rest los.