Hoe zorg je voor een goed herstel bij een burn-out? Een belangrijke oorzaak van moeheid is dat er niet goed hersteld wordt. Elke inspanning vraagt om herstel, of die nou mentaal of fysiek is.
Onder topsporters is dit heel gebruikelijk: een loodzware wedstrijd vraagt al snel 48 uur herstel voordat er opnieuw stevig getraind kan worden.
Vreemd is dat een mentaal herstel onderschat wordt: na een zware mentale inspanning (bijvoorbeeld een overlijdenssituatie, een examen, een reorganisatie) wordt vaak niet de tijd genomen om weer lekker te herstellen.
Inhoudsopgave
Hoe werkt goed herstel bij een burn-out?
Een goed begrip van herstel zal je helpen om een eind te maken aan (extreme) vermoeidheid.
Zoals gezegd: elke inspanning vraagt om herstel, of die nou mentaal of fysiek is. Zoals het figuur hieronder laat zien, zorgt een inspanning ervoor dat je ‘in de min’ komt. Tijdens een goed herstel, herstelt het lichaam tot boven de 0-lijn om een volgende inspanning beter aan te kunnen (lijn a). Logisch: want elke sporter merkt dit: de eerste keer hardlopen is voor niemand prettig, maar na verloop van tijd slagen velen er in 5 kilometer hard te lopen. Door training (training+ herstel) slaagt het lichaam er in de activiteit beter aan te kunnen.
Waar gaat het fout?
Lijn B laat zien dat het ook fout kan gaan. Wanneer iemand te vroeg weer aan de gang gaat en niet volledig herstelt, werk je jezelf uiteindelijk naar beneden. In de sport heet dit overtraind, in een werk gerelateerde omgeving heet dit overspannenheid en uiteindelijk burnout.
Vroegtijdig herkennen van overbelasting
Een typisch kenmerk van te vroeg weer aan de gang gaan is een gevoel van dat het niet wil. Je mist plezier en energie om weer aan de gang te gaan. Vaak duurt dit een dag en kom je er wel weer overheen
Oorzaken van overbelasting
Er zijn een aantal oorzaken van overbelasting te herkennen:
Mentaliteit
Je hoort wel eens: alleen de aller, aller beste doorzetters krijgen een burnout. Deze doorzetters die eigenlijk niet accepteren dat ze moe zijn en gaan voor resultaat. Hun eigen lat bepaalt dat ze door moeten en dezelfde prestatie moeten blijven leveren.
Bordje overvol
Een overvol bord zorgt er ook voor dat herstel niet goed gaat. In plaats van herstellen ben je dan bezig met allerlei zaken als: gezin, ouders en heel veel andere zaken. Deze zaken zijn dermate belangrijk dat ze aandacht verdienen waardoor je niet toekomt aan je herstel
Lichamelijke ongemakken
Ook lichamelijke ongemakken vragen vaak een hoop energie. Door ziekte (al dan niet chronisch) bestaat de kans dat je extra tijd moet uittrekken voor herstel, of dat je de inspanning moet aanpassen.
Waardoor krijg je goed herstel?
Een goed herstel heb je zelf in de hand. Uiteraard begint het bij bewustwording. Door dit artikel te lezen ben je daar al mee bezig.
Voor een goed herstel heb je 3 dingen nodig:
- Beweging
- Eten
- Rust
Beweging voor goed herstel
Beweging op een niet intensieve manier helpt je bij het goed herstellen van zowel lichamelijke als geestelijke inspanningen. Dit houdt in dat je op een manier beweegt waarbij je hartslag hoger wordt, maar niet zo hoog dat je niet meer kunt praten. Dit kan zijn: rustig dribbelen, stevig wandelen in mul zand/ berg op, stevig doorfietsen, zwemmen etc. Vuistregel is: Praten moet kunnen, zingen niet meer.
Eten
Goede voeding is cruciaal bij herstel: gezond, weinig vet, goede balans tussen koolhydraten en vetten en gevarieerd is het advies. Ga dus niet diëten! Je lijf krijgt op die manier een tekort aan voedingsstoffen wat een gezond herstel in de weg staat (je wordt niet voor niets chagrijnig van een dieet)
Rust
Rust is belangrijk: slaap 8 uur per nacht, maar zoek rust ook breder. Een dag ontspannen in het bos, waarbij werk even geen rol speelt is ook rust. Mentaal kom je dan tot rust en je slaagt er beter in een inspanning weer aan te kunnen.
De verhouding bewegen-eten-rust is 33%-33%-33%. Het draait dus om balans! Niet alleen de fysieke balans in je leven maar ook je geestelijke (mentale) balans speelt een grote rol bij goed herstel bij een burn-out.