Aantal bedrijfsongevallen in zorgsector toegenomen

119

Het aantal bedrijfsongevallen in de zorgsector is tussen 2015 en 2016 toegenomen, blijkt uit een onderzoek van UnitedConsumers. Ook het ziekteverzuimpercentage nam toe. Meer dan de helft van de mensen die werkt in de zorgsector geeft aan lichamelijk zwaar werk te hebben.

In de zorgsector geeft 1 op de 8 mensen aan problemen te hebben zoals vermoeidheid, frustraties en het gevoel opgebrand te zijn. In 2016 nam ruim 50% van de werknemers in de zorg dan ook minstens één dag ziekteverzuim op. Het hoge ziekteverzuim in de zorgsector zorgt ervoor dat de werkdruk verhoogt. De fysieke belasting van werknemers is groot, een kwart van het ziekteverzuim wordt dan ook veroorzaakt door lichamelijke belasting. Vooral oudere werknemers hebben hier last van. Wanneer iemand jarenlang fysiek zwaar belastend werk doet, zonder preventief beleid eist dat zijn tol.  Daarnaast heerst in de zorg een groot personeelstekort en is de druk alleen maar meer aan het stijgen.

Jongeren meer in trek dan ouderen

In 2015 kreeg 3,5% van de mensen werkzaam in de zorgsector een bedrijfsongeval. In 2016 steeg dit tot 3,8%. De meeste bedrijfsongevallen komen door bij jongere werknemers, omdat ze nog niet genoeg ervaring hebben en niet goed zijn ingewerkt. Daarnaast zijn de loopbaanmogelijkheden niet goed genoeg waardoor een toekomst in de zorg niet aantrekkelijk lijkt. Jongeren zijn echter hard nodig, want zij kunnen fysiek belastend werk beter aan dan oudere medewerkers. Ook kunnen ze beter tegen werkdruk en onregelmatige werktijden. Jongere werknemers zijn vaak beter op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de zorg.

Geestelijk letsel

Bij de ongevallen onder zorgpersoneel kwam niet alleen lichamelijk letsel aan bod, maar richtte zich ook tot geestelijk letsel. Een groot gedeelte van letsel in de zorgsector bestaat namelijk uit geestelijk letsel. Dit komt het vaakst voor bij zorgpersoneel dat te maken heeft met verwarde of moeilijke voorrede vatbare patiënten die verbale agressie of fysieke agressie gebruiken.

Vooral patiënten die zelfstandig wonen is dit een voorkomend probleem. Door de bezuinigingen in de zorg komt het steeds vaker voor dat patiënten zelfstandig blijven wonen, ook als zij nog kwetsbaar zijn. Dit brengt voor de zorgverleners extra risico’s met zich mee.

Bij geestelijk letsel duurt het verzuim langer dan bij lichamelijk letsel. Bij lichamelijk letsel hervat de helft van de mensen het werk de dag erop weer, maar bij geestelijk letsel is dat nog geen 40%. Bij lichamelijk letsel blijft 6% langer dan een maand thuis, bij geestelijk letsel is dat ruim één derde.

Gevaarlijke werkplekken

Werkplekken die verbouwd worden, zoals bijvoorbeeld na een fusie van ziekenhuizen of zorginstellingen, voldoen na de verbouwing vaak niet aan de eisen van medewerkers. Daardoor worden ook weer ongevallen veroorzaakt. Er worden soms zelfs onveilige en gezondheidsschadelijke situaties vastgesteld die niet aan de normen voldoen. Dit leidt tot ongevallen, stress en ziekteverzuim. Veel verzorgingstehuizen zijn de klein waardoor medewerkers lichamelijk teveel belast worden. Vaak bevatten ze te weinig sanitaire voorzieningen waardoor de medewerkers onnodig veel sjouwen.

Ook het materiaal op de werkplek is vaak niet in orde. Zo is 75% van de bedden niet 100% veilig. Patiënten kunnen uit bed vallen, maar ook medewerkers kunnen zich verwonden aan uitstekende delen of bekneld raken tussen de spijlen.

Deze informatie is afkomstig van: UnitedConsumers Zorgverzekering

Vorig artikelOp natuurlijke wijze minder stress met homeopathie
Volgend artikelWaarom stress zorgt voor meer conflicten
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.