Heb jij ook het gevoel continu aan te staan?

376

Continue aanstaan, herkenbaar? Je zit tegenwoordig veel meer achter je computer. Je hebt het ene overleg na het andere via Teams, Zoom of een ander programma. Tussendoor ben je mails aan het beantwoorden. Je bent druk aan het bellen. Notities aan het schrijven. En ben je niet met je werk bezig, dan ben je wel druk thuis. Met de kinderen. Het huishouden. En je partner is er natuurlijk ook nog. Ondertussen probeer je via WhatsApp en FaceTime contact te houden met familie en vrienden. Je bent met iedereen bezig. Maar hoe zit het met jou? Zorg je ook goed voor jezelf?

Stressgevoel

“Ik heb het gevoel continu aan te staan”, zei een vriendin een tijdje terug tegen me. Dat is precies het gevoel dat coachklanten aan mij beschrijven. Ook mensen uit mijn omgeving hebben er last van, vooral in deze coronatijd. Ja, er zijn minder verplichtingen en je bent meer thuis. Maar wat eerst voor velen vooral gescheiden was (thuis en werk) loopt nu vaak erg door elkaar heen. 

Thuis(werken) en continue aanstaan

Ik vind het dan ook niet zo gek dat veel mensen stress ervaren en het gevoel hebben continu ‘aan’ te staan. Herkenbaar? Weet dan dat je niet de enige bent. Ik had er zelf ook even last van. Thuis is nu nog meer mijn werkplek dan voorheen. Bijna al mijn coachgesprekken en gesprekken met klanten zijn op dit moment via videobellen. Als ik niet uitkijk blijf ik maar doorgaan en is thuis alleen nog maar werk en de plek waar ik slaap en eet. En niet meer de plek waar ik ontspan. De plek waar ik tot rust kom. De plek waar ik thuis ben. 

Wat kun je doen tegen stress?

Continue aanstaan, herken je dat? Heb je ook het gevoel continu ‘aan’ te staan? Dan is de eerste stap om je je er bewust van te zijn. De volgende stap is om er wat aan te doen. Vaak weet je zelf wel (onbewust) wat goed voor je is, maar doe je het (nog) niet. Om je op weg te helpen heb ik verschillende tips voor je, waarmee je dat stressgevoel kunt verminderen.

  • Start in de ochtend met wat yogaoefeningen en/of een meditatie. Tien minuutjes is al voldoende. Ben je daar niet zo van? Doe dan iets anders wat jou meer ligt. Bijvoorbeeld even een kwartiertje buiten wandelen.
  • Ga sporten. Doe dit minstens 1 keer per week. Dan heb je even een moment voor jezelf en je bent gelijk actief, wat goed is voor je ‘body & mind’.
  • Probeer vooral gezond te eten en niet te veel koffie te drinken. Door goed voor je lichaam te (blijven) zorgen, voel je je sowieso al beter.  
  • Heb je een afspraak, ga dan naar die persoon toe of spreek buiten af. Dan ben jij er even uit. 
  • Heb je een-op-een overleg op je werk met een collega of je leidinggevende? Ga dan samen naar buiten en bespreek de onderwerpen terwijl jullie wandelen. 
  • Maak een to-do-lijst, zodat je overzicht houdt en dingen niet gaat vergeten. Niet alleen voor je werk handig, maar ook privé. 
  • Stel prioriteiten. Er zijn ongetwijfeld honderd dingen die gedaan moeten worden. Maar niet alles kan nu én niet alles moet nu. 
  • En last but not least: vraag om hulp. Je hoeft niet alles zelf te doen. Dus bedenk wat je eventueel uit kunt besteden. En, vraag anderen om je te helpen. 

Wat gaat jou helpen?
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt toepassen om de stress die je ervaart te verminderen. De vraag is: wat gaat jou helpen? Misschien (een deel van) bovenstaande tips of misschien heb jij andere dingen waarvan je weet dat je er wat aan gaat hebben. Dus denk eens na over wat voor jou zou kunnen werken. En schrijf dit ook op! Vind je dat lastig? Bedenk dan wat je advies zou zijn aan een goede vriendin in een soortgelijke situatie. Heb je het opgeschreven? Leg het dan ergens neer waar je het dagelijks ziet, zodat je een vriendelijke reminder voor jezelf hebt.

Gewoon doen
Ik heb in dit artikel al meerdere dingen genoemd waarmee je de stress en het gevoel van continu aan staan kunt verminderen. En, hoe cliché ook, inzicht zonder handeling brengt geen verandering. Oftewel ga het vooral doen en wees daarbij lief voor jezelf. Dus heb je het voornemen om elke dag even wat yogaoefeningen te doen en is dat vandaag niet gelukt. Dan is dat oké, morgen is er weer een dag. 

Gratis tips 

Wil je nog wat extra tips voor meer rust in je hoofd? Ga dan naar mijn website (www.begr8coaching.com/gratis) en vul je naam en mailadres in. Dan ontvang je de komende dagen een paar (korte) filmpjes met drie persoonlijke tips. 

Vorig artikelVeerkracht voorkomt langdurige stress
Volgend artikelGoede voornemens voor 2021
Nicole Bouwer
Nicole Bouwer werkt o.a. als life coach en loopbaancoach. Haar bedrijf heet Be Gr8, waarmee ze wil zeggen: wees de beste versie van jezelf. Naast coach werkt ze ook als strategisch communicatieadviseur (en als teamcoach) voor grote organisaties. Ze weet dus als geen ander hoe het is om een verantwoordelijke en (stress)volle baan te hebben. Zelf kan ze daar inmiddels heel goed mee omgaan, maar dat heeft ze wel moeten leren. Dus ze is niet alleen coach, maar ook ervaringsdeskundige. Ze weet als geen ander hoe lastig het is om balans te vinden tussen werk en privé, grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen. Als coach, zegt ze, is ze slechts een klein radertje in het geheel. Ze is er om jou te begeleiden op jouw persoonlijke reis. Jij bepaalt. Jij gaat aan het werk met jezelf. Samen kijken jullie naar wat jou beweegt, wat je tegenhoudt en wat je wilt veranderen. Ga voor meer info naar: www.begr8coaching.com Tip: Vraag op haar website de gratis tips aan voor meer rust in je hoofd!