Ik ga op reis en ik neem mee ………….mezelf en al m’n valkuilen

184

Heerlijk, de periode van wintersport, voorjaarsvakantie, even een weekendje weg om de grijze en donkere winterperiode te overbruggen.

Tijd om los te laten, op te laden. Andere dingen doen. En vooral geen werk aan je hoofd. Althans, dat is het plan. Gaat dat plan ook lukken?

Je neemt ook jezelf mee op reis

Vakantie, er even tussenuit, lijkt een goede zet om de druk van alle dag los te laten. Je verplaatst jezelf naar een andere omgeving, een andere setting. En……., je neemt jezelf ook mee. Dus je neemt ook al je kwaliteiten en je valkuilen mee. Helaas laat je die valkuilen over het algemeen niet thuis. Best wel jammer.

Voor je reis: stress en veel geregel

Over het algemeen is het stressen voordat je eindelijk in de auto naar Oostenrijk of in het vliegtuig naar de zon zit. Er moest nog zoveel gebeuren voordat je weg kon. Op het werk moeten er projecten en deadlines over gedragen worden. De laatste mailtjes moeten nog beantwoord worden. En die ene collega moet je nog even spreken voordat je de kantoordeur achter je dicht slaat. Thuis bleek ineens dat je skischoenen stuk waren of dat je geen zwemkleding meer had. En was je paspoort nu al verlopen of niet? Stress dus en veel geregel.

Gek genoeg kun je dat op de een of andere manier nog wel aan, met het vooruitzicht van een welverdiende vakantie, waarin rust en/of ontspanning hoog op de agenda staat. Dus, even doortrekken, doorzetten en dan …………….. .

Vakantie en reizen is gewoon ook een project

Dan ben je op de bestemming en blijf je in de doe-modus. Dus, aktie, plannen maken, alles tot in de puntjes geregeld en gepland. Uitjes staan gepland en het is wel de bedoeling dat iedereen op tijd zijn bed uit komt en op tijd klaar staat. De valkuilen, doordraven en perfectionisme dus. Een beetje gas terugnemen komt niet in je op. De kwaliteit die je juist in ja vakantie zo goed kunt gebruiken. Nee: vakantie is gewoon ook een project in jouw ogen. We moeten immers wel doooorrrr.

Zo is vakantie niet bedoeld

Of je komt aan op je bestemming en stort je bij wijze van spreken in. Hier is je valkuil van altijd maar doorzetten, je al veel eerder fataal geworden. Doodmoe, bekaf, nergens zin in. Bah, is dit het nou? Je blijft het liefst in bed, ondanks de super coole skipiste die er goed bij ligt of het aanlokkelijke strand op loopafstand. Niet vooruit te branden nu de druk van de ketel is. In dat geval ben je al ver over je grenzen gegaan en voel je dat pas op het moment dat je op de rem gaat staan.

Zo is vakantie niet bedoeld. Dat snap jij ook. Vakantie is bedoeld om te ontspannen, op te laden, bij te tanken, andere dingen te doen waardoor je ineens een ander perspectief hebt. Noem maar op.

Soms is het gewoon verstandiger om eerst nog een paar dagen thuis te zijn, alvorens je op reis gaat. Ja, ik snap het, dat kost extra vakantiedagen EN het gaat je ook veel opleveren. Wellicht is de opbrengst van je vakantie dan veel groter dan wanneer je dit niet doet.

Moet je eigenlijk wel op reis gaan?

Wellicht is het nog beter om gewoon niet weg te gaan. Niet de stress te hebben van pakken en regelen, en lekker thuis vakantie te vieren. Niets moet, alles mag thuis.

Dus alles wat je op vakantie zou doen, doe je nu thuis. Hoe zou dat zijn? Nog belangrijker: wat zou dat je opleveren?

Kwaliteiten vervormen in tijden van stress

Want jij bent jij en je hebt veel kwaliteiten die in tijden van stress vaak vervormen tot valkuilen. Dat is normaal en soms ook balen. Wanneer je dit weet van jezelf kun je er veel beter op anticiperen. Wanneer je dat doet, kun je er voor zorgen dat je vakantie je ook echt die ontspanning gaat opleveren waarvoor je je vakantie had bedoeld. Dus zelfs met het plannen van je vakantie is zelfkennis een heel belangrijk item.

Vorig artikelIs CBD (hennep) olie het wondermiddel tegen stress?
Volgend artikelOp natuurlijke wijze minder stress met homeopathie
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).