Op een gemiddelde dag kom je gepland en ongepland mensen en omstandigheden tegen. Veel van die momenten leveren in meer of mindere mate energie op; Een onverwacht goed gesprek, een grappig moment, iets dat je ontroert of een moment van trots zijn op jezelf. Het zijn allemaal zaken die je dag een positieve boost geven.
Naast de positieve momenten komen er ook mensen en momenten voorbij die energie vragen. Iemand die onterecht iets van jou vind, de lift die net voor je neus weggaat terwijl je haast hebt, je zorgvuldige planning die door toedoen van anderen in het honderd loopt.
Als de energiegevers en energievragers met elkaar in evenwicht zijn heb je vast een goede dag. Slaat de weegschaal door naar energievragers dan voel je dat aan het einde van dag. Je bent moe, onrustig, neerslachtig en hebt tijd voor jezelf nodig om daarvan te herstellen.
Als je in een periode zit waarin je veel stress ervaart of herstellende bent van een burn-out of een ingrijpend verlies dan kunnen de momenten die energie vragen er enorm inhakken. Terwijl de momenten met energiegevers je juist veel opleveren.
Denk niet dat het je allemaal maar overkomt. Je kunt er voor – een deel – zelf invloed op uitoefenen.
Inhoudsopgave
1) Multitasken en niet realistisch plannen
Je ziet het misschien als een kwaliteit, maar (meerdere) dingen in een te kort tijdsbestek willen doen is gewoon niet realistisch. We hebben lang gedacht dat we het konden, maar inmiddels is het bewezen: mensen zijn niet in staat om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Wat we doen is meerdere taken door elkaar uitvoeren, en dat vraagt veel schakelen in je hersenen, en dat vraagt energie en dat geeft Get the picture?
Tijd om het anders aan te pakken. Ga er eens rustig (ja echt; RUSTIG) voor zitten en bekijk je takenlijst realistisch. Wat kan wel, wat kan niet, hoeveel tijd heb je er voor nodig. Doe één ding tegelijk en doe dat met aandacht. Kom je er achter dat je daarmee niet al je taken kunt afronden? Kijk dan wat je kunt uitstellen of aan anderen kunt overlaten.
2) Altijd eerder klaar willen zijn
Want als je de ene taak eerder afrond, kun je ook eerder aan de volgende taak beginnen …. Toch? Nee fout! Mocht je tijd overhouden gebruik die tijd dan voor jezelf en goed. Neem een korte pauze om op te laden en je hoofd leeg te maken. Staar uit het raam, zet een kopje koffie, lees een stukje in de krant, wandel wat heen en weer. Het maakt niet uit wat je doet maar doe het bewust.
3) Niet afvinken
Ik ben fan van een to-do lijst: lekker overzichtelijk en als het papier staat kan het uit mijn hoofd. Misschien heb jij die tip ook al eens gekregen en ben je er ook mee begonnen. Maar daar waar het lijstje afwerken en afvinken je energie kan geven, kan het je ook stress opleveren als je de lijst te lang maakt of de taken die er op staan steeds doorschuift.
Ben jij van nature een uitsteller dan betrap je jezelf er wellicht wel eens op dat je bij alles denkt: dat kan straks/morgen/volgende week ook nog wel. En dat – je raad het al – geeft alleen maar meer stress. Op die manier wordt je to-do lijst alleen maar langer en onoverzichtelijker.
Dus: wees streng voor jezelf pak één taak op, handel hem helemaal af en geniet van het moment dat je hem kunt afvinken. Wees trots op jezelf, geniet even na ….. en begin aan je volgende taak.
4) Mensen die je leeg zuigen
Je hebt vrienden, collega’s en kennissen om je heen nodig. Alleen is ook maar alleen, en contact met anderen geeft energie. Maar er zijn ook mensen in je omgeving die vragen, klagen of jou alleen opzoeken als ze iets van je nodig hebben. Je kent ze vast wel.
Probeer deze contacten te vermijden of beter nog: beëindig ze.
Trouwens dit geldt ook voor familieleden, alhoewel het dan lastiger is er een streep onder te zetten. Maar wees je bewust wat de ander met je doet, of dit in evenwicht is en kies altijd voor jezelf.
5) Rommel
Een rommelig bureau werkt stress verhogend. Geen overzicht hebben zorgt voor onrust. Ruim je bureau op, maak overzicht en houdt dit vast.
Dit geldt ook voor je huis. Ga bij jezelf eens na of je je huis niet volzet met allerlei impulsaankopen, waardoor het alleen maar onoverzichtelijker en voller wordt. Winkels als Ikea, Action, Hema enz. zijn heel verleidelijk als het gaat om impuls aankopen. Bedenk je bij iedere aankoop: heb ik dit nodig? En zo ja wat doe ik weg om dit neer te zetten. Je zult zien 9 van 10 keer zul je niet zwichten om het toch te kopen. En dat geeft overzicht en rust.
6) Je telefoon
Deze heb ik al vaker genoemd, maar ik doe het toch nog maar eens.
Onze mobiele telefoon is er allang niet meer om alleen maar mee te bellen. We zijn door alle apps gewoon constant in contact met anderen en de wereld om ons heen. En ja dat levert leuke dingen op die energie geven, maar nog veel vaker zorgt het voor stress en onrust. Heb je behoefte aan rust of ervaar je het als een energievrager, neem bewust afstand door je telefoon weg te leggen of uit te zetten.
7) Irritatie
Je kunt het niet vermijden: je komt in het dagelijks leven soms mensen of situaties tegen die op zijn minst irritant zijn. Wees je er van bewust dat als je je aandacht richt op de irritatie (energievrager) dat je je niet kunt richten op energiegevers.
Probeer om open en zonder oordeel naar de situatie te kijken: Heeft het met jou te maken of kun jij er iets aan veranderen? Zo ja doe dat dan, zo niet: laat het los en richt je aandacht op iets waar je energie van krijgt.