Trillend ooglid: oorzaken en oplossingen

116244

Een trillend ooglid is erg vervelend en storend. Heb je daar ook last van en zoek je naar de beste manier om dat aan te pakken? In deze blog leggen we uit wat de oorzaken zijn van een trillend ooglid en wat je hieraan eenvoudig aan kunt doen. 

Wat is een trillend ooglid precies?

Met een trilling in je lichaam doelen we doorgaans op een snelle, herhalende beweging. Dit heet ook wel fasciculatie of spiertrillingen met vaak korte of kleine bewegingen. Het trillen van je ooglid ontstaat doordat de kleine spiertjes onwillekeurig samentrekken en ontspannen. Veel mensen hebben er wel eens last van.

Het trillen van delen van je lichaam, in dit geval de oogleden, is op zichzelf ongevaarlijk en is dan ook geen ziekte. Wel kan het trillen een uiting zijn van achterliggende oorzaken die aandacht nodig hebben. Hoewel trillende spieren of trillende oogleden dus ongevaarlijk zijn, vinden veel mensen het hinderlijk en vervelend.

Oorzaken trillend ooglid

1. Oververmoeidheid

Als je oogleden trillen, dan heb je je ogen vaak langdurig of intensief ingespannen. Bijvoorbeeld als je langere tijd achter een computer of ander scherm zit, maar ook als je een lange autorit hebt gemaakt of veel hebt gelezen.

Het trillen van de oogleden kan komen door langdurig gefocust te kijken met onvoldoende onderbrekingen. Algehele (over)vermoeidheid kan ook een rol spelen bij een trillend ooglid.

2. Tekort aan voedingsstoffen

Een trillend ooglid zou mogelijk ook kunnen komen door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen wat trillingen in het ooglid kan veroorzaken. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen. Zo zouden een tekort aan vitamine B12 en magnesium kunnen leiden tot een trillend ooglid. En sommige studies zeggen dat histamine, een stof die het lichaam maakt bij een allergie, trillende oogleden kan veroorzaken.

3.  Alcohol

Het teveel drinken van alcohol kan ook trillingen in het lichaam veroorzaken. Tijdens het drinken ontspannen de spieren en heb je hier geen last van. Wanneer de alcohol uitgewerkt is kun je hier echter last van krijgen. Het lichaam is aan het herstellen en is vermoeid. Ook kan het een ontwenningsverschijnsel zijn.

4. Cafeïne

Wanneer je veel koffie of thee drinkt krijg je ook veel cafeïne binnen. Zeker wanneer je dit niet zo gewend bent, kan het gevolg zijn dat de spieren wat meer gaan trillen. Door de caffeine wordt je meer alert. Dit kan lijden tot een zenuwachtig gevoel en verkrampte spieren.

5. Zenuwen en stress

Als je zenuwachtig bent, bouw je ook spanning op in je lichaam. De opgebouwde spanning nestelt zich in je lichaam en dit kan tot een onrustig, gespannen gevoel leiden. In dat geval kan je je energie niet kwijt en heb je moeite met ontspanning. Om de spanning toch te ontladen kunnen de spieren gaan trillen.

Relatie stress en trillend ooglid

Omdat trillingen van oogleden en/of handen vaak veroorzaakt worden door spanning, komt het relatief vaak voor dat deze spanning omslaat in een stresservaring. De onrust die je ervaart door het niet kwijt kunnen van je energie zorgt ervoor dat de energie die in je lichaam opgesloten zit als spanning niet ontladen kan worden.

Dit gevoel van onrust kan een gevoel van onmacht worden. Je weet dan vaak niet meer hoe je de spanning kunt oplossen. Er is dan een overschot aan impulsen en signalen, maar een tekort aan manieren om de spanning kwijt te raken. Dit betekent vaak dat je moeite hebt om met die gespannen situatie om te gaan.

De stress zorgt voor spanning

Als er eenmaal sprake is van stress zal je merken dat het ontspannen moeilijk is. De focus op de stressvolle situaties en de symptomen die daarbij komen kijken, zorgt er nu juist voor dat ontspannen nog moeilijker wordt. Zeker als je een zelfde soort situatie waarin je de stresssymptomen vertoont, aan ziet komen, of er op dat moment bewust van bent.

Het zijn in dat geval de gedachten die voor onrust zorgen en de activiteit van hersenen en lichaam verhoogt. Gevolg is dat er weer energie opgewekt wordt, die niet direct gebruikt wordt, maar wordt opgeslagen en dus mogelijk voor meer spanning en meer stress zorgt.

Behandeling trillend ooglid

1. Ontspanning en vermijden van stress

Een trillend ooglid is een signaal van je lichaam dat het overbelast is. Tijd om het rustig aan te doen dus. Gun je ogen rust van dat scherm, probeer stressvolle situaties dan ook tijdelijk te vermijden en zoek geregeld de ontspanning op om ook je geest rust te geven.

Mindfulness helpt je bijvoorbeeld om in het hier en nu te blijven en ook yoga is hier een goede methode voor.

Vaak is het de verkramptheid die de symptomen van stress terug laten keren. Dat kan komen omdat je lichaam en hersenen actiever en gevoelig zijn en je meer gefocust bent op de symptomen. Deze focus op de ongewenste trillingen kan de emotionele en lichamelijke spanning juist oproepen, waardoor de trilling daadwerkelijk plaats kan vinden.

Ook kan het zo zijn dat je de spanning in je lichaam opbouwt door je steeds bezig te houden met dat wat er gaat komen, dat wat je in die situatie moet doen en het constante herhalen van die situatie in je gedachten.

De zenuwachtigheid wordt dan langzaam steeds stressvoller. Dit kan in extreme gevallen ook leiden tot een angststoornis. Wees je je hiervan bewust en probeer die vicieuze cirkel te doorbreken.

Wil je graag hulp bij het omgaan met stress? Volg dan de online cursus tegen stress.

2. Voeding

Als blijkt dat er bepaalde tekorten aan voedingsstoffen in het lichaam zijn, dan is het raadzaam deze aan te vullen met de juiste supplementen. De huisarts kan een bloedtest doen om eventuele tekorten vast te stellen. In het algemeen is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten zodat er geen tekorten ontstaan.

Kijk uit met overmatig gebruik van koffie, thee en alcohol. Probeer meer water te drinken of probeer cafeïne- en alcoholvrije alternatieven. Bedankt dat het ineens stoppen met alcohol en cafeïne ontwenningsverschijnselen kan veroorzaken.

De eerste paar dagen kan het zijn dat het trillen toeneemt en je bijvoorbeeld ook last hebt van hoofdpijn en een gevoel van onrust. Na een aantal dagen zullen deze klachten afnemen.

  • Meer informatie over is te vinden bij het Oogfonds.

 

Vorig artikelHyperventilatie: oorzaken en oplossingen
Volgend artikelVermoeidheid – hoe krijg je meer energie?
Ronald Nico
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.