Vipassana meditatie bevrijdt gevangenen in India

408

Vipassana meditatie bevrijdt gevangenen in India

Vipassana meditatie is al eeuwenoud en komt uit het boeddhisme. Men zegt ook wel dat Mindfulness voortkomt uit deze vorm van meditatie, maar hier zijn de meningen over verdeeld. In 1993 is er in India een experiment gestart met Vipassana meditatie in gevangenissen. De resultaten hiervan waren verbluffend.

 

Wat is Vipassana meditatie?

Vipassana meditatie is een vorm van meditatie die steeds meer erkenning krijgt vanwege de positieve effecten op de mentale gezondheid en het gedrag van gevangenen in India. Deze vorm van meditatie wordt aangeboden aan gevangenen als een manier om innerlijke transformatie en bevrijding te bevorderen.

Vipassana meditatie is een oude meditatietechniek die zijn oorsprong heeft in het oude India en werd herontdekt door Gautama de Boeddha. Het wordt gekenmerkt door het bewustzijn van de ademhaling en de lichamelijke gewaarwordingen, met als doel het ontwikkelen van een diep begrip van de werkelijkheid en het vergroten van het bewustzijn van de geest en het lichaam.

Waarom Vipassana in gevangenissen toepassen?

In India worden Vipassana meditatiecursussen aangeboden in verschillende gevangenissen als onderdeel van rehabilitatieprogramma’s voor gevangenen. Deze cursussen zijn bedoeld om gevangenen te helpen bij het ontwikkelen van emotionele veerkracht, zelfbewustzijn en zelfbeheersing, evenals het verminderen van stress, agressie en verslavingsgedrag.

De resultaten van deze Vipassana meditatieprogramma’s zijn veelbelovend. Gevangenen die deelnemen aan deze cursussen melden vaak een verbeterde mentale gezondheid, verminderde stressniveaus en een betere omgang met moeilijke emoties. Ze leren ook technieken om beter om te gaan met conflicten en problemen, wat kan leiden tot een positievere houding en gedrag.

Een van de meest opmerkelijke aspecten van Vipassana meditatie in gevangenissen is het effect op het terugvalpercentage van gevangenen na hun vrijlating. Uit studies is gebleken dat gevangenen die deelnemen aan Vipassana meditatiecursussen een lager terugvalpercentage hebben dan degenen die dat niet doen. Dit suggereert dat Vipassana meditatie kan bijdragen aan een succesvolle re-integratie van gevangenen in de maatschappij en kan helpen bij het voorkomen van terugval in crimineel gedrag.

Naast de individuele voordelen heeft Vipassana meditatie ook het potentieel om de algehele atmosfeer in gevangenissen te verbeteren. Meditatie kan leiden tot een vermindering van geweld en conflicten tussen gevangenen, en kan bijdragen aan een positievere gevangeniscultuur waarin zelfbewustzijn, respect en mededogen centraal staan.

In India worden steeds meer inspanningen geleverd om Vipassana meditatie beschikbaar te maken voor gevangenen in verschillende delen van het land. Veel gevangenen hebben baat gehad bij deze meditatievorm en getuigen van de positieve invloed ervan op hun mentale en emotionele welzijn.

Al met al laat het succes van Vipassana meditatie bij gevangenen in India zien dat meditatie een waardevolle tool kan zijn voor het bevorderen van innerlijke transformatie, zelfbewustzijn en positief

Beginnen met Mindfulness

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door de chaos in je hoofd? Neem vandaag de eerste stap naar rust in je hoofd. De online cursus 'Mindfulness voor het dagelijks leven' van Mindfulnessdocent Rolf van Baalen is een aanrader. De cursus helpt je in 8 weken van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Mindfulness is een bewezen techniek en met deze online cursus eenvoudig en goedkoop te leren. Begin nu >
Vorig artikelNiets lijkt wat het is
Volgend artikelZwitserlevengevoel
Ronald Nico
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.