7 tips om je energieniveau op peil te krijgen na een burn-out

2570

Je bent al een beetje hersteld van je burn-out en dus wil je weer dingen gaan doen. Voorheen heb je lang overal tegenop gezien. Je had echt nergens zin in en dus kwam er ook niet veel uit je handen. Nu je iets meer energie hebt pak je enthousiast weer van alles op. Je merkt echter al snel dat je weer doodmoe bent en je energie weer op is.

Omdat je je weer een beetje beter voelt heb zin om weer met vriendinnen af te spreken. Toen je nog midden in je burn-out zat was het je echt te veel om met anderen af te spreken. Het voelt alsof je het ergste achter de rug hebt en je weer meer energie hebt. Dus heb je er wel weer zin in. Eenmaal op de afspraak is de drukte die je normaal zo gezellig vindt je echt te veel. Je baalt want je had hier zo naar uit gekeken. “Is het nou nooit klaar met die burn-out”, denk je dan?

Doordat je inefficiënt met je energie om gaat duurt je herstel alleen maar langer. 
Je voelt je gefrustreerd omdat je vindt dat het allemaal zo lang duurt voordat je weer ‘gewoon’ bent. Je bent bang dat het nooit meer helemaal over gaat. Je bent verdrietig omdat je jezelf niet meer herkend. Doordat je wilt dat je je anders voelt dan nu het geval is, zet je jezelf alleen maar meer onder druk. Hierdoor ervaar je juist meer onnodige stress.

Je hebt juist een burn-out gekregen omdat je meer energie verbruikte dan je opbouwde. Je kunt het vergelijken met een accu van je auto die leeg is waardoor de auto niet meer start. Zo zit het ook met de energie huishouding in jouw lichaam. Daarom ging je vermoeidheid maar niet over en had je steeds minder energie om je dagelijkse leven te leiden.

Zodra je de onderliggende problematiek aanpakt en dus weer hersteld, bouw je ook weer meer energie op. Je merkt dat het aantal  ‘goede dagen’ toeneemt. Het is belangrijk om je in deze periode te richten op het meer opbouwen van energie dan het verbruiken van energie. Zodat je weer een reserve opbouwt en niet alles er direct weer doorheen jaagt.

In het begin voel je je de ene dag beter dan de andere. Dat komt doordat het evenwicht nog wankel is. Probeer zo veel mogelijk dingen die je veel energie kosten te vermijden. En zie het als een leerproces wat wel en niet voor je werkt op dit moment. Je lichaam geeft je snel genoeg feedback, dus luister daar dan ook naar.


Je wilt voorkomen dat je direct alle energie die je voorzichtig  opbouwt weer verbruikt.
 Zodat je weer helemaal doodop bent. Zodat je net als bij een opgeladen accu van je auto weer de lichten laat branden waardoor de accu weer helemaal leeg getrokken wordt.

7 tips om je energieniveau op peil te krijgen na een burn-out

  1. Ga zorgvuldig om met de weer opgebouwde energie;
  2. Zorg dat je de belangrijkste dingen doet en laat de rest nog even liggen;
  3. Maak eventueel een lijst met dingen die je in de toekomst weer wilt oppakken. Doe dit alleen als het je geen extra druk of stress geeft;
  4. Besteed je tijd vooral aan dingen die je energie opleveren;
  5. Realiseer je dat als je energie voorraad nog wankel is, je je de ene dag beter voelt dan de andere;
  6. Ben je toch te ver bent gegaan? Onderzoek dan wat teveel was en vermijd dat de komende tijd;
  7. Wees lief voor jezelf, en weet dat het einde in zicht is.

Een klant van mij was herstellende van een burn-out en ging direct weer fanatiek aan het werk. Maar hij merkte dat hij er doodmoe van werd terwijl hij er eerder ook energie van kreeg. Ik legde hem uit dat zijn lichaam nog herstellende was. En dat het belangrijk was om dit rustig op te bouwen. Omdat hij nog te weinig energiereserve had opgebouwd om weer volledig aan het werk te gaan. Hij ging vanaf toen beter letten op de signalen van zijn lichaam, waardoor het opbouw van zijn energie beter verliep.

Kortom wil je zo snel mogelijk je energieniveau weer op peil hebben? Voorkom dan dat je meer energie verbruikt dan je opbouwt. Bouw juist een energievoorraad op. Daarmee bespaar je jezelf een hoop frustratie en verdriet. Het is helemaal mooi als je leert te genieten van jouw rustmomenten. Je weet dat het einde in zicht is dus hoef je ook niet bang te zijn dat het nooit meer overgaat

Vorig artikelAls werken en leven topsport wordt…..
Volgend artikelAutisme en de wisselwerking met stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.