Autisme en de wisselwerking met stress

196

Het is tegenwoordig een label wat steeds meer mensen krijgen. Autisme wordt meer en meer onderkent. Enerzijds komt dit doordat er meer onderzoek naar wordt verricht en meer aandacht voor is. Waar dit vroeger zelden werd vastgesteld bij kinderen, worden kinderen met afwijkend gedrag nu veel eerder onderzocht.

In het verleden werd het enkel vastgesteld bij kinderen met zwaar autisme. Nu kunnen ook kinderen met een mildere vorm geholpen worden. Autisme heeft een sterke wisselwerking met stress. Hieronder lichten we toe hoe dit komt.

Waarom autisme stress veroorzaakt

Mensen met autisme hebben vaak moeite om mee te komen in deze moderne steeds sneller ontwikkelende wereld. In de wereld van nu is het bijvoorbeeld normaal om te werken in een kantoortuin. In die kantoortuin is iedereen bezig met zijn mobiel en is het belangrijk om verbaal sterk te zijn. De manier van jezelf presenteren is in veel bedrijven zelf belangrijker dan je kennis en kunde in je dagelijkse werk. Sociale capaciteiten zijn zo belangrijk geworden, omdat het in veel beroepen cruciaal is om een netwerk op te bouwen en goede relaties met belangrijke mensen te hebben.

Mensen met autisme kunnen hier vaak niet in mee. Wanneer ze dat wel proberen is de kans groot dat ze zicht gaan forceren. Hierdoor kunnen vele klachten ontstaan. De wereld is ook buiten de kantoortuin een explosie van prikkels. Wanneer iemand die gevoelig is voor prikkels door de stad loopt, of door een winkel is de kans groot dat hij of zij overspoeld wordt door reclame, verschillende keuzes en alle soorten muziek en verlichting door elkaar. Rust is daarom niet meer vanzelfsprekend en zal bewust opgezocht moeten worden.

Hoe stress voor meer klachten zorgt.

Bij autisme is sociale interactie vaak moeilijk. Het meedoen met de ‘normale’ wereld is daarom een grote uitdaging. Wanneer je hierin vaak teleurgesteld wordt is de kans groot dat je jezelf gaat terugtrekken en vereenzaamt. Zonder het door te hebben kan hierdoor de drempel om weer in contact te treden met mensen steeds hoger worden. Sociale interactie zorgt hierdoor voor nog meer stress en hierdoor kan een vicieuze cirkel ontstaan.

Tips om met stress en autisme om te gaan

Het is een veel gebruikte term, maar het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Probeer niet geforceerd aan te haken bij een wereld die niet bij je past. Ga op zoek naar mensen die wel bij je passen en waar je jezelf kunt zijn. Zoek ook naar manier om rust te creëren in je leven. Wellicht is mindfulness of sporten iets waar je rust in vind. Dit kan voor jouw de manier zijn om eventuele overprikkeling op een ander moment te compenseren.

Ga op zoek naar wat jouw gelukkig maakt. Zonder je iets aan te trekken van de buitenwereld. Het is hierbij ook belangrijk om hulp te zoeken, wanneer dit nodig is. Uiteindelijk is het belangrijk dat jij je draai vind in het leven en dat je niet alleen maar geforceerd aan de verwachtingen van andere mensen probeert te voldoen.

Vorig artikel7 tips om je energieniveau op peil te krijgen na een burn-out
Volgend artikelWat je moet doen om een burn-out te voorkomen
Redactie
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.