Na een broodnodige time-out ben je weer helemaal klaar om te solliciteren! Maar hoe ga je om met vragen over je burn-out? Moet je dit vertellen of kun je het beter geheimhouden? Je merkt helaas dat de burn-out je nog lang blijft achtervolgen wat voor onnodige stress leidt. Lees hoe jij die kans op een baan aanzienlijk kan vergroten!
Inhoudsopgave
Waarom een nieuwe werkgever je zal afwijzen
Eerst is het belangrijk om de twijfels van de potentiële werkgever te begrijpen. Per 1 januari 2014 zijn de Wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BeZaVa) van kracht. Ook wel bekend als de modernisering van de (UWV) ziektewet. Door deze wet moet de werkgever tot maximaal 12 jaar het ziekteverzuim betalen van zijn (ex)werknemers. Je begrijpt dat dit voor een werkgever een flinke strop kan betekenen. Een werkgever probeert daarom in te schatten hoe groot de kans is dat een nieuwe werknemer langdurig ziek gaat worden. Door geringe kennis over een burn-out en/of twijfel hierover speelt de werkgever vaak op safe en wijst de sollicitant af. Het gezegde luidt niet voor niets “onbekend maakt onbemind”. Als sollicitant moet je er dus voor zorgen dat er geen enkele twijfel bij de werkgever is over je (toekomstige) functioneren.
Burn-out vermelden op je cv?
Het is wettelijk niet verplicht een burn-out te vermelden op je curriculum vitae (cv). Wij raden je daarom ook aan om geen slapende honden wakker te maken. Tegenwoordig gebeurt de selectie van cv’s en sollicitatiebrieven steeds meer door software. Deze software, ook wel het Applicant Tracking System genaamd, maakt o.a. gebruik van sleutelwoorden. Positieve sleutelwoorden zoals “flexibel” of “betrouwbaar”, maar ook negatieve sleutelwoorden zoals “burn-out” en “stress”. Een match met een negatief sleutelwoord kan meteen een automatische afwijzing betekenen. Het is dus sterk af te raden om negatieve sleutelwoorden in je cv en/of motivatiebrief te verwerken.
Wanneer je een tijdje niet hebt gewerkt door een burn-out is het raadzaam om een “gat” in je cv te verklaren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door op een positieve manier te omschrijven wat je in de tussentijd hebt gedaan en geleerd. Een wereldreis maken, een cursus of studie volgen, een huis verbouwen, een sport beoefenen, mantelzorg uitvoeren, fulltime voor de kinderen zorgen etc. zijn allemaal legitieme en prima verklaarbare onderwerpen.
Zoals genoemd is het belangrijk om het altijd van de positieve kant te benaderen. Na het opstellen van je cv is het raadzaam om deze door iemand te laten controleren. Vraag hem/haar om buiten de spelfoutjes goed te letten of je de juiste toon aanslaat. Om zeker te zijn kun je ook je cv laten nakijken en verbeteren door een professional.
Hoe meld je een burn-out tijdens een sollicitatiegesprek?
Een goed cv en een goede sollicitatiebrief, hoe lastig ook om te maken, kun je nog eens (samen) doornemen en verbeteren voordat je deze verstuurt. Bij het sollicitatiegesprek is dit anders. Je zult vaak onder stress ter plekke de juiste antwoorden moeten geven en bent op jezelf aangewezen. Wat nou als je werkgever gaat vragen naar je burn-out?
In Nederland gelden gelukkig strenge regels en mag een toekomstige werkgever dus niet alles vragen. Mits niet uiterst noodzakelijk voor de functie, mag een recruiter niet vragen naar ziekte en/of een burn-out. Natuurlijk gebeurt dit in de praktijk wel regelmatig en het zal raar zijn als je je kaken stijf op elkaar houdt. Daarom is het algemeen geaccepteerd dat je op deze “verboden” vragen niet eerlijk hoeft te antwoorden. Mocht je de baan krijgen kun je wettelijk nooit op deze leugens afgerekend worden.
Je moet jezelf echter wel afvragen of je hierover wilt liegen. Een goede recruiter prikt namelijk gemakkelijk door leugens heen en hiermee gooi je je eigen glazen in. Als je niet gevraagd wordt naar je burn-out en/of ziekteperiode is het raadzaam hier zelf ook niet over te beginnen, maar wees eerlijk als dit wel ter sprake komt.
Voorbeelden
Een goed voorbeeld hiervan is een huis dat op Funda staat. In dit huis is vorig jaar een waterleiding gesprongen, waardoor de kelder helemaal volgelopen was. Deze informatie bevordert de verkoop niet, maar heeft nadat het opgelost was ook geen negatieve invloed meer op de toekomst. Je kunt stellen dat het huis nu van betere kwaliteit is, omdat de waterleiding gecontroleerd is en niet meer voor de tweede keer springt.
Hoe je dit voorbeeld zelf toe kunt passen: je weet hoe je moet omgaan met een burn-out en je kunt bijvoorbeeld stellen dat je sterker uit deze periode bent gekomen, waardoor je niet snel terug zult vallen in je oude patroon. Het is ontzettend belangrijk dat je in het sollicitatieproces de nadruk op deze positieve voorbeelden legt. Zorg er er in ieder geval voor dat je een duidelijk antwoord hebt voorbereid. Een voorbeeld hiervan is hoe je kunt antwoorden op de vraag waarom je al acht maanden niet meer gewerkt hebt:
“In de laatste vier jaar heb ik ontzettend veel bereikt bij mijn laatste werkgever, waardoor ik besloot een pauze te nemen. Ik heb deze tijd gebruikt om te werken aan mijn persoonlijke ontwikkeling en het up-to-date brengen van mijn vakkennis. Nu ben ik weer klaar voor een nieuwe uitdaging wat mij bij jullie heeft gebracht!”
De bovenstaande situatie zou precies dezelfde situatie kunnen zijn als:
“Ik heb een burn-out gekregen waarna ik een tijdje heb lopen aanklooien. Nu komen thuis de muren echt op mij af en dacht ik maar eens bij jullie te komen werken.”
Drie keer raden met welk antwoord je wel de baan krijgt? Vergeet nooit dat het de toon is die de muziek maakt!
Oefenen
Oefenen dus! Dit kun je zelf doen met bovenstaande adviezen, maar je kunt ook om professionele steun vragen. Een privé sollicitatietraining biedt je bijvoorbeeld hulp bij het solliciteren door het oefenen van het sollicitatiegesprek. Zoals eerder aangegeven is het ongelooflijk belangrijk op welke manier je een boodschap brengt en welke woorden je kiest. Je verbale communicatie telt namelijk voor 53% mee in het sollicitatiegesprek. De overige 47% komt terug in je non-verbale communicatie (32%) en een beetje in vocale gedeelte (15%). Een paar kleine foutjes kunnen een afwijzing betekenen. Door je antwoord gezamenlijk te oefenen kun je het gesprek positief beïnvloeden en vergroot je de kans op een baan!
Conclusie
Het is raadzaam om je burn-out tijdens het solliciteren niet te melden, wat trouwens ook niet verplicht is. Echter wekken veel zaken, zoals je reden van je ontslag of een “gat” in je cv, veel vragen op. De antwoorden op deze vragen kun je perfect trainen, zodat je de juiste woorden gebruikt en gewenste toon aanslaat.
Deel je kennis
Wat is jouw ervaring met solliciteren? Vertel jij tijdens een sollicitatiegesprek eerlijk over je burn-out? Of verzwijg je dit liever? Deel je ervaring hieronder, zodat anderen hier van kunnen leren!