Heb jij stress door het gesprek met jezelf?

754

Het negatieve gesprek met jezelfDoor de dag heen heb je continu een gesprek met jezelf. Meestal niet hard op, maar vooral in jezelf. Over wat je ziet, over wat je hoort. Maar ook over wat je niet zegt, maar wel zou willen zeggen. Of over wat je hebt gedaan of juist niet hebt gedaan, en over wat je nog wilt gaan doen. En daar maak je dan verhalen van.

“Jeetje, waarom heb ik nou niet gezegd wat ik echt vond, ik ben ook zo’n &%#*#…..” Of: “Ik doe ook altijd alles fout”, als je een reactie krijgt van iemand die kritiek op je heeft. Misschien zeg je wel vaak tegen jezelf: “Ik ben nou eenmaal slecht in ……..”, vul maar in wat van toepassing is. Of “Muts, jij ook altijd met je …….!”, als je dingen niet zo hebt gedaan als je had gewild.

Veel verhalen die je jezelf verteld zijn negatief. En daarmee haal je jezelf vaak naar beneden. Hiermee saboteer je jezelf onbewust. En bezorg je onbewust jezelf onnodig pijn. Dit kost je veel verdriet, teleurstelling en stress. Je keurt jezelf af houd jezelf hiermee onnodig klein.

Je herhaalt onbewust de boodschappen die je van anderen kreeg in je vroege jeugd. Want als je een verhaal maar vaak genoeg hoort, ga je het vanzelf geloven. Terwijl die boodschap van een anderen niet eens waar hoeft te zijn! En toch trek je aan de hand van wat er tegen jou gezegd wordt conclusies over je zelf. Vergeet niet dat je dit als 2- jarig of bijvoorbeeld 5-jarige al doet. Je kunt je om die reden voorstellen dat die conclusies best kinderlijk kunnen zijn.

Realiseer je dus dat veel van de verhalen die je jezelf verteld een reactie zijn op kinderlijke conclusies
. En hoe werkt dat dan? Er wordt iets tegen je gezegd. Je trekt daaruit een conclusie over jezelf. En vervolgens ga je een strategie bedenken om het op te lossen. Let wel op vaak kinderlijk niveau. Dus met hetzelfde kinderlijke niveau van denken van: “Ik wil een ijsje en ga dus net zo had gillen tot ik hem krijg”. Daarmee trek je conclusies over je zelf en de wereld om je heen. Je creëert een beeld van wie je bent en je bepaalt jouw levensstrategieën. Kun je je voorstellen dan niet al die conclusies kloppen?

Ondanks dat onze hersenen super geavanceerd zijn, is zwart/wit denken het meest eenvoudige. Je brein probeert alle ervaringen in te ordenen en in categorieën onder te verdelen. Dit is het meest eenvoudige als dingen zwart/wit zijn, dus denk je snel in uiterste. Je vind jezelf of mooi of lelijk. Als je één keer niet leuk op de foto staat, vind je jezelf meteen lelijk. Terwijl je natuurlijk best de ene keer er beter uit kunt zien dan de andere keer, maar dat wil niet direct zeggen dat je lelijk bent.

Dan is er nog de “altijd”-valkuil?  Als klein kind denk je al snel in termen van “altijd”. In die zin dat als iets een paar keer is gebeurd is je het als altijd bestempeld. Als volwassene weet je dat er zelden iets is wat er echt altijd is. Altijd is een absoluut uiterste wat zelden echt zo is. Als kind kun je lastig dat onderscheid maken en zo blijf je bepaalde overtuigingen herhalen voor jezelf, waardoor je zelf iets wat niet waar is door het vaak genoeg te herhalen waar kunt maken, ook als dat niet fijn is.

Ik kreeg vaak te horen dat ik niet lief was. Het verhaal dat ik niet lief zou zijn heb ik heel wat jaren met mij meegedragen en gelooft. Maar toen ik dit een keer ging onderzoeken, kwam ik er achter dat dit helemaal niet waar was. Ik ben juist super lief. Dit heeft voor een hele grote verandering in mijn leven gezorgd. Mijn naaste omgeving wist dit natuurlijk al lang, maar toen ik dat eenmaal zelf door kreeg ging ik dat ook meer uitstralen. En het veranderde mijn zelfbeeld in positieve zin.

Kortom wordt het niet eens tijd om jouw verhaal aan te passen? Zodat je jouw eigen verhaal gaat schrijven? Wat heb jij allemaal te horen gekregen wat eigenlijk niet waar is? Weet dat je in de loop der tijd dingen bijleert en het dan ook handig is om je zelfbeeld daarop aan te passen. Op die manier blijf je niet langer de oude verhalen herhalen en krijg je een realistischer zelfbeeld. Je bespaart je jezelf een hoop verdriet, pijn, frustratie en stress. Zodat ook zelf ziet hoe mooi je bent en je onbelemmerd kunt genieten van je innerlijke rust en je meer vrijheid kunt leven!

Vorig artikelZo los je de stress op die ontstaat bij ruzie
Volgend artikelRelativeren kun je leren
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.