Een aantal jaren geleden was er een periode in mijn leven waarin ik met veel stress, verlies en verdriet te maken had. Omdat het alledaagse leven van werk, gezin en sociale contacten doorging, stopte ik alle gevoelens en vragen die ik had weg. Ik legde een soort pantser om mijn gevoel en gedachten.
Nadenken over mijn gevoel en de vragen die speelden vond ik lastig, want altijd was er dan eerst dat verdriet waar ik tegen aan liep. En denken aan laat staan voelen van – verdriet was wel het laatste waar ik op dat moment behoefte aan had. En dus ging ik door: en stevende langzaam op een burn-out af en raakte verder en verder verwijdert van mijn gevoel.
Je herkent dit misschien wel. Er zijn in een mensenleven nu eenmaal periodes waarin je door stress of verlies afgeleid wordt. Periodes waarin alles je teveel is, je geïrriteerd reageert op je omgeving, je sociale contacten vermijd omdat ze je teveel energie kosten en genieten op zich al een opgave is. Wat doe jij in zo’n periode?
Op enig moment kwam ik in aanraking met mindfulness, en leerde ik anders kijken naar en omgaan met gevoelens van stress en verlies. Dit heeft mij niet alleen in die moeilijke periode geholpen, maar is ook de basis geworden van mijn coaching-praktijk.
Inhoudsopgave
Mindful omgaan met je gedachten
Je gedachten kun je soms maar moeilijk sturen, je kunt daardoor gevangen raken in je eigen gedachten. Bij (te)veel stress kun je er van overtuigd raken dat alles wat moet, ook echt NU moet. Je gaat door, werkt nog iets harder, neemt nog iets minder rust en forceert jezelf nog iets meer. Je herkent niet dat dit “ik moet door” slechts één gedachte is om naar je situatie te kijken. Je ziet niet dat er ook andere gedachten mogelijk zijn om naar je situatie te kijken. De mindfulness oefening “adempauze” helpt je om los te komen van deze ene gedachte.
Adempauze
Neem bewust een moment van rust. Ga op een rustige plek zitten (liggen of staan mag ook) en focus je alleen maar op je ademhaling. Stel jezelf de volgende vraag of vragen: Schaad ik mijzelf? Hoe mild ben ik voor mezelf? Kan ik prioriteiten stellen en verstandige beslissingen nemen over wat er echt moet gebeuren? Bedenk het antwoord niet, maar laat het vanzelf in je opkomen: je gevoel heeft het nooit mis. En hoe hard het antwoord ook is: feliciteer jezelf dat je de ruimte hebt genomen om dit vast te stellen.
En dan verder
Nu je dit weet kun je er mee aan de slag, op een mindfulle manier. En nee: dat gaat niet vanzelf, je moet er bewust mee aan de slag.
Geef aandacht
Als je vaststelt dat er verdriet is, of woede, of onmacht of enig ander (negatief) gevoel stop het niet weg, maar ga er met je aandacht naar toe. Laat het gevoel er zijn, hoe vervelend dat ook is. Waar voel je het in je lijf, wat voel je precies en wat gebeurt er als je er met je aandacht naar toe gaat?
Neem daarnaast ook de tijd om stil te staan bij eenvoudige alledaagse dingen. Geniet van de kleine momenten. En ook nu: ga er met je aandacht naar toe en voel waar in je lijf dit voelt.
Oefen dankbaarheid.
Om jezelf er aan te herinneren dat het leven niet alleen uit vervelende of negatieve momenten bestaat is het belangrijk de kleine dingen in het leven te waarderen. Door de dankbaarheidsoefening dagelijks te doen kun je dit goed oefenen. Benoem iedere dag voor jezelf 10 dingen waarvoor je dankbaar bent. Het is belangrijk dat je er echt 10 benoemt ook als het moeilijk wordt na drie of vier – dit is precies de oefening!
Wandel dagelijks
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat wandelen je lichamelijke en geestelijke gezondheid bevordert. Wandel op een mindfulle manier: dat wil zeggen schenk aandacht aan hoe je loopt, waar je loopt en zie de kleine details om je heen. Op die manier creëer je ruimte in je hoofd en kun je op een andere manier naar je situatie of probleem kijken.
Liefdevolle vriendelijkheid
Neem dagelijks tijd voor jezelf – eventueel in combinatie met de adempauze – en oefen om vriendelijk voor jezelf te zijn. Stem je aandacht af op je hart gebied en schenk jezelf een ondersteunende wens, bijvoorbeeld ‘moge ik gelukkig zijn’, ‘moge ik gezond zijn’, ‘moge ik veilig zijn’, ‘moge ik liefdevol voor mezelf zijn’. Merk op wat dit met jou doet, in het begin kun je weerstand voelen. Ga voor jezelf na waarom het weerstand oproept en ga daar met je aandacht naar toe.
Vind je deze oefening te moeilijk; neem dan dagelijks de tijd om de dag te overdenken, maar wees mild voor jezelf over de momenten waarop iets fout ging, werk niet af was of wat je anders had kunnen doen.
Bron: Mindfulness werkboek – krachtig en gelukkig leven in het nu van David Dewulf