Stress, wie heeft er niet mee te maken? De huidige maatschappij vraagt veel van ons, en we hebben steeds vaker geldstress. Wonen wordt steeds duurder en geld komt niet zomaar binnen. Geld maakt niet gelukkig, luidt het spreekwoord, maar een tekort aan geld kan flinke stress opleveren en zodoende een wissel trekken op je levensgenot. Het aan elkaar knopen van de eindjes kan best wat kopzorgen veroorzaken.
Gelukkig is er meestal wel iets aan te doen. Zo kun je, als huurder, soms huurtoeslag aanvragen en is er zorgtoeslag te ontvangen tot onder een bepaald inkomen. Naast dit soort extra’s vanuit de overheid, heb je zelf ook flink wat invloed op je uitgaven. Denk daarbij niet alleen aan uitgaven die je soms doet, en waar je misschien juist extra goed over nadenkt. Kijk ook vooral eens naar de vaste lasten die je hebt.
Inhoudsopgave
Energielasten verlagen door overstappen
Wat gebruiken we allemaal in huis? Juist; energie. Veel mensen denken dat wat duurder is, automatisch beter zal zijn. Bij het energiebedrijf gaat die vlieger vaak niet op. Energie is energie, en iedereen ontvangt een mix van alle ingekochte stroom. Het verschil in kosten per contract zit ’m in het soort tarief dat je hebt (vast of variabel), het soort stroom dat je afneemt (groen of grijs), de looptijd van je contract en de welkomstkorting die je wel of niet ontvangt. Als jouw energie maatschappij niet of niet meer tot een van de goedkoopste behoort, betaal je dus domweg te veel.
Door een ander contract te kiezen, kun je daadwerkelijk honderden euro’s per jaar besparen. Kijk online eens bij een energievergelijker om te controleren of er goedkopere varianten zijn. Die kans is groot, en al helemaal als je huidige contract is verlopen. Je ontvangt vanaf zo’n moment namelijk variabele tarieven, die vaak hoger liggen dan de vaste tarieven. Behoorlijk de moeite waard om eens te controleren of je ergens anders voordeliger uit bent. Elk jaar opnieuw een 1-jarig contract afsluiten is aan te raden: je kunt dan elk jaar overstappen en gaan voor een gunstige deal
(waarbij je een welkomstkorting kunt ontvangen, waardoor de gemiddelde kosten omlaaggaan).
Energieverbruik in huis omlaag
Niet alleen door het kiezen van een ander energiecontract kun je besparen op de vaste lasten. Door te letten op hoe je de energie verbruikt, kun je ook nog eens best wat geld overhouden. Daarbij is onderscheid te maken tussen verbruik van gas en van stroom. De meeste huishoudens verbruiken gas met het verwarmen van water, koken en met de radiator. Vooral met dat laatste valt veel te besparen. Let daarom op hoe hoog je de verwarming zet, wanneer en op welke plaatsen in huis. Hou de temperatuur laag (minimaal 15 graden) in ruimtes waarin je bijna niet komt. En ga je van huis? Zet de kachel dan op zo’n 18 graden; het hoeft niet overal continu 21 graden te zijn. Per graad lager, scheelt het zo’n 6 tot 7 procent aan verbruik. Naast gas, kun je rekening houden met stroomverbruik. Haal stekkers van apparaten die je niet gebruikt uit het stopcontact, laat opladers niet in het stopcontact zitten zonder apparaat eraan en zet apparaten niet op stand-by. Zo voorkom je sluipverbruik; het lekken van stroom. Let daarbij ook op dat je lampen niet aan laat staan als je ruimtes verlaat. En als laatst: koop je een nieuw apparaat, let dan op het energielabel. Deze gaat van A tot en met G. Hoe dichter bij de A, hoe energiezuiniger.
Vergelijken andere vaste lasten
Naast energiekosten kun je op vergelijkingssites ook andere vaste lasten berekenen, zoals voor mobiele telefonie, internet, televisie, boodschappen en verzekeringen. Vergelijkingssites bieden in veel gevallen ook een overstapservice aan, wat alles nog gemakkelijker maakt. Heb je vragen, dan bel je gewoon even naar de klantenservice. Daar helpen ze je aan informatie en helpen ze je telefonisch met de overstap.
Zorgverzekering
Vaste lasten waarop je in veel gevallen veel kunt besparen zijn de autoverzekering en de zorgverzekering. Bij de zorgverzekering is het belangrijk dat je let op hoe uitgebreid je het pakket maakt én op de hoogte van het eigen risico. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Het eigen risico betaal je af voordat je iets vergoed krijgt aan zorg vanuit de basisverzekering. Ben je jong en heb je bijna geen zorg nodig? Neem dan geen aanvullende dekkingen die je zeer waarschijnlijk toch niet nodig hebt. De premie gaat dan onnodig omhoog.
Autoverzekering
De premie van de autoverzekering is maandelijks ook best hoog. Dit bedrag hangt af van het soort basisdekking dat je kiest, de aanvullende dekkingen, je leeftijd, de auto zelf en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Bepaal welke aanvullende verzekeringen je nodig hebt en welke je niet wilt. Hoe meer extra’s, hoe hoger de premie. En hoe uitgebreider de basisdekking, hoe hoger de premie. Is een auto ouder dan 10 jaar? Ga dan (in de meeste gevallen) voor een gewone WA-verzekering. Daarvan is de premie doorgaans het laagst, omdat er ook het minst mee wordt vergoed. Met een autoleeftijd tussen de 6 en 10 jaar is een WA + beperkt casco vaak aan te raden, en voor jongere wagens een allriskverzekering.
Meer financiële ruimte
De hele vergelijkingsprocedure kost misschien per jaar een paar uur van je tijd. Je kunt dan tientallen tot honderden euro’s besparen. Zo snijdt het anti-stress-mes aan meerdere kanten: er is meer financiële ruimte over om te ontspannen in een dagje wellness of de oppas voor tijdens een avondje uit. Als je kind nieuwe sportschoenen nodig heeft doet het minder pijn in je portemonnee. En je kunt opgelucht ademhalen wanneer je ook deze maand weer de kosten voor je huur, de verzekering en de energierekening kunt opbrengen. Daarnaast weet je op deze manier ook nog eens hoe je precies verzekerd bent. Wat ook een prettig gevoel kan geven.
Ga dus eens zitten om te controleren welke vaste lasten jij kunt verminderen. En gebruik in de tussentijd wat stress-tips, zo kun je meer ontspannen naar de vaste lasten kijken. Hoe kun je het aanpakken? Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), informeert over de financiën van huishoudens. Hier lees je daarom ook uitgebreid over het maken van een begroting; daarmee krijg je inzicht in je uitgaven én de inkomsten. Neem daar binnenkort de tijd voor, en zorg ervoor dat je stress om geld vermindert.