Als je in je vrije tijd bereikbaar moet zijn geeft dat stress. Bij een Duits onderzoek van Bundesanstaltfür Arbeidsschutzund Arbeidsmedizin is gebleken dat werknemers stress ervaren doordat ze na het werk bereikbaar moeten zijn.
Stel je voor: Ben je net thuis lekker een tijdschrift aan het lezen, krijg je een SMS. Zit je net aan tafel te eten en praten met jouw gezinsleden, hoor je een e-mail binnen komen. Kom je net aan bij je moeder, gaat de telefoon.
Als je vaak bereikbaar bent of moet zijn, dan kun je daar klachten van krijgen. De Duitse werknemers uit het onderzoek hadden vooral last van stress en kregen fysieke klachten als rugpijn en hoofdpijn. Dit zorgt voor veel ziekteverzuim en dat kost het Duitse bedrijfsleven veel geld. De Duitse vakbonden eisen nu het recht op onbereikbaarheid voor hun leden. Uit onderzoek is gebleken dat mensen ook stress kunnen ervaren als ze het gevoel hebben dat ze niet bereikbaar zijn. Bijvoorbeeld als hun telefoon kapot is, of als ze hun oplader zijn vergeten of als ze geen bereik hebben.
Door dat mensen bereikbaar moeten zijn, kunnen zij zich nooit echt ontspannen. Het lichaam blijft altijd in een staat van paraatheid. Terwijl ons systeem het echt nodig heeft om zich ook te ontspannen. Tijdens het ontspannen kunnen alle spanningen uit het lichaam. En als je bij alles wat je doet in je achterhoofd hebt dat je gebeld, ge-sms’t of gemaild kunt worden kost dat energie en kun jij je niet echt ontspannen. Zelfs een wc bezoek is niet meer heilig.
Moet jij ook altijd bereikbaar zijn? Maak met jouw werkgever duidelijke en voor jou gezonde afspraken over hoe vaak je bereikbaar moet zijn. Bereikbaarheidsdienst telt als werktijd, niet als vrije tijd. Of het nou van je werkgever wordt verwacht of dat het van jezelf moet, maakt niets uit. Ook zonder oproepdienst van een werkgever kun je het gevoel hebben dat je altijd bereikbaar moet zijn.
Als je de hele dag door whatsapp’s, telefoontjes, sms-jes, e-mail en berichten van sociale media ontvangt heb je nooit rust. Laat jij jouw telefoon wel eens thuis of voel jij je niet compleet zonder telefoon, tablet of pc in de buurt? Zet jij jouw telefoon wel eens uit? Of denk je dan dat je iets belangrijks gaat missen? Het gevolg is dat het lastig wordt om je volledige aandacht te houden bij één ding tegelijk.
Door mobiele apparaten worden we snel minder sociaal. Het continu bereikbaar willen zijn maakt dat jij terwijl je in gesprek bent met iemand tegelijk bezig bent met jouw mobiel. Of misschien zie je dit gebeuren bij jouw gesprekspartner. Of misschien zie je het wel eens bij anderen. Ben je iets belangrijks aan het vertellen en bij het geringste bliepje wordt tijdens het gesprek het mobieltje erbij gepakt. Ben je midden in een gesprek en dan zeggen ze: “Even reageren op dit whatsapp bericht”. Jou als gesprekspartner onthutst achter latend.
5 manieren om stress te verminderen met jouw bereikbaarheid
- Gezonde afspraken werkgever. Ga een gesprek aan met jouw werkgever en maak heldere en voor jou gezonde afspraken over jouw bereikbaarheid. Bereikbaarheidsdienst telt als werktijd, niet als vrije tijd.
- Bepaal zelf. Hou zelf de regie over jouw leven en bepaal zelf wanneer je reageert op een bericht. Dat hoeft echt niet altijd direct, je kunt hier vaste tijden voor aanhouden.
- Telefoon uit. Waarom zet je jouw telefoon zo af en toe niet gewoon helemaal uit? Het is echt niet nodigdat je telefoon altijd aan staat.
- Maak het hanteerbaar. Vaak kun je jouw e-mail niet afhandelen via jouw mobiel en geeft het alleen maar stress dat je het wel leest. Haal dan jouw e-mail instelling van je telefoon af.
- Sociale media. Je kunt de sociale media berichten ook uitzetten. Vraag je af hoe vaak meldingen jouw storen bij wat je aan het doen bent.
Dus wil je meer rust, zorg dat je vaker even niet bereikbaar bent. Zodat je kunt genieten van het moment zonder het gevoel te hebben dat je continu moet reageren op berichten van je mobiel, tablet of pc. Sta stil bij wat het jou zal opleveren als je minder bereikbaar zou zijn;ongestoord ergens mee bezig kunnen zijn. Dan gaan de dingen sneller, heb je minder stress, minder kans op hoofdpijn en rugpijn en meer energie. Daarnaast kun je meer genieten van de dingen die je doet als je niet continu wordt gestoord. Even onbereikbaar zijn helpt daarbij.