Stemmingswisselingen voorkomen: 5 handige tips

1179

Stemmingswisselingen voorkomen? Ze komen voor bij mannen en bij vrouwen. Iets waar je gelukkig wat aan kunt doen. We zetten een paar handige tips voor je op een rij. Een uitkomst bij stemmingswisselingen en stress, waar je behoorlijk van in de war kunt raken.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op je voeding te letten, zowel om voldoende magnesium in te nemen als om jouw bloedsuikerspiegel in de gaten te houden. Focus je aandacht zoveel mogelijk op één taak en omarm het knuffelhormoon. En kom je tenslotte vaker in beweging? Dan zal je minder last hebben van stemmingswisselingen.

Minder last van stemmingswisselingen: onze tips

Wij zetten 5 handige tips voor je op een rij:

  • Voeding met veel magnesium
  • Houd je bloedsuikerspiegel in de gaten
  • Aandacht op één taak
  • Omarm het knuffelhormoon
  • Kom in beweging

Voeding met veel magnesium

Last van stemmingswisselingen? Het kan zijn dat je te weinig magnesium inneemt. Het is een mineraal dat bijvoorbeeld veel zit in noten en avocado’s, net als in peulvruchten en tempeh. Dankzij magnesium kom je geestelijk beter in balans en verbetert je gemoedstoestand. Je voelt je rustiger en emotioneel stabieler, waardoor je minder last hebt van uitschieters in positieve of negatieve zin.

Als je last hebt van stemmingswisselingen door een tekort aan magnesium, zijn ook bananen, vette vis en groene bladgroenten een goede keuze. Gebruik die ingrediënten voor je komende lunches en diners, dan zal je merken dat het minder wordt.

Houd je bloedsuikerspiegel in de gaten

Je voeding is van grote invloed op je gemoedstoestand, ook als je geen gebrek aan magnesium hebt. Minstens zo belangrijk is het om je bloedsuikerspiegel goed in de gaten te houden. Grote schommelingen door suikers hebben invloed op jouw stemming. Dat geldt voor mannen en voor vrouwen, dus pas op met bijvoorbeeld cafeïne en producten met veel suikers. De beiden zorgen voor een dip in de bloedsuikerspiegel, waardoor jouw stemming een stuk negatiever kan worden.

Aan de andere kant voorkomen dat jouw bloedsuikerspiegel piekt zodra je wat eet of drinkt? Kies producten met zogenaamde complexe koolhydraten. Je kunt denken aan volkorenbrood en bonen, net als een erwten. Producten die jouw humeur opkrikken, maar op een zo stabiel mogelijke manier.

Tip: probeer 5x per dag een beetje te eten in plaats van 3x een uitgebreide maaltijd. Het helpt je om pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel te voorkomen, zodat je minder last hebt van stemmingswisselingen.

Aandacht op één taak

De mens is niet gemaakt om meerdere dingen tegelijkertijd te doen. Hierdoor kun je last krijgen van wisselingen in je stemming.

Beter is het om één ding tegelijkertijd te doen. Vooral als je ouder wordt neemt het hormoon oestrogeen in je lichaam af, waardoor je moeite krijgt met je concentratie en geheugen. Door nog maar één ding tegelijkertijd te doen maak je het jezelf makkelijker om jouw taken goed af te ronden.

Door nog maar één taak tegelijkertijd op te pakken voorkom je stemmingswisselingen als het gevolg van stress en een gebrek aan overzicht. In plaats daarvan word je een stuk stabieler, omdat je het makkelijker kunt overzien en je pas aan iets nieuws begint als je het vorige af hebt.

Omarm het knuffelhormoon

Hormonen zijn van grote invloed op onze gemoedstoestand en stemming, iets waar je handig gebruik van kunt maken. Dankzij oxytocine, dat we ook wel kennen als het knuffelhormoon. Het hormoon heeft een belangrijke rustgevende en ontspannende werking, waardoor het heel prettig voelt zodra je daar veel van aanmaakt.

Met name tijdens de overgang maken vrouwen minder van dit hormoon aan, waardoor ze last kunnen krijgen van stemmingswisselingen. En zit je niet in de overgang of heb je er als man last van? Je kunt het knuffelhormoon in allerlei situaties gebruiken om je meteen wat beter te voelen.

Tijdens knuffelen, zoelen, strelen en ook vrijen komt het hormoon in relatief grote hoeveelheden vrij. Merk je dat je in een negatieve stemming zit? Zodra je een dip(je) ervaart is het een uitstekend idee om iemand te knuffelen, te zoenen, te strelen of weer eens lekker te vrijen. Het knuffelhormoon komt vrij, waardoor jouw gemoedstoestand verbetert en je geen last meer hebt van een negatieve stemmingswisseling.

Kom in beweging

Genoeg geknuffeld of wil je zelf voorkomen dat je vaak last hebt van stemmingswisselingen? Het is een goed idee om zelf in beweging te komen. Neem de trap in plaats van de lift, ga op de fiets naar je werk of ga dansen.

Je kunt gaan zwemmen, hardlopen of een andere sport gaan beoefenen. En is sporten net iets te hoog gegrepen? Gewoon door een stukje te gaan wandelen kun je jouw gemoedstoestand verbeteren. Een handig wapen tegen stemmingswisselingen, omdat je een stuk stabieler wordt in je emoties.

Het is een uitstekend idee om naar de supermarkt te wandelen of eens bij iemand in de buurt langs te gaan. Zorg er met jouw lichaam en activiteiten voor dat je de stemmingswisselingen zoveel mogelijk kunt voorkomen of actief kunt tegengaan.

Aan de slag bij stemmingswisselingen

Heb je last van zwarte stemmingswisselingen of een stoornis? Bij erge stemmingswisselingen kan er sprake zijn van borderline. Het is dan mogelijk niet voldoende om meer te bewegen, af en toe iemand te knuffelen en goed op je voeding te letten.

Bij stemmingswisselingen zonder dat het een ziekte is kun je daar zelf veel aan doen. Effectief bij mannen en bij vrouwen, waardoor je daar veel minder last van zal hebben. Gebruik onze tips, zodat je beter kunt omgaan met stemmingswisselingen en je kunt zorgen voor een betere gemoedstoestand.

Vorig artikelBurn-out: een gezamenlijk probleem
Volgend artikelTrillend oog voorkomen: 5 oplossingen om de oorzaak aan te pakken
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.