Stemmingswisselingen bij de vrouw: het effect van oestrogeen

3420

Last van stemmingswisselingen en benieuwd waarom je daar als vrouw mee te maken krijgt of wat je eraan kunt doen? De kans is groot dat het te maken heeft met de invloed van oestrogeen. Het is een belangrijk vrouwelijk hormoon, dat zowel tijdens de overgang als bij menstruatie en bijvoorbeeld zwangerschap behoorlijk van zich kan laten spreken. Bovendien hebben sommige vrouwen daar last van bij het gebruik of juist het stoppen met de pil.

Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor de vrouw, dat bijdraagt aan het emotionele welzijn. Toch kan het effect van dit hormoon per vrouw verschillen, waardoor er bijvoorbeeld stemmingswisselingen kunnen ontstaan. Vrouwen hebben daar meer last van dan vrouwen, voor tijdens of voor de menstruatie, na de zwangerschap en bijvoorbeeld voor of tijdens de menopauze.

Vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen door oestrogeen zijn sneller geprikkeld, voelen zich soms onbegrepen, reageren meer emotioneel, ervaren meer stress en kunnen zich meer somber voelen. Het is belangrijk om goed te herkennen wat jij ervaart en na te gaan waar dat gevoel vandaan komt, om er beter mee om te gaan.

Stemmingswisselingen: door de pil en rondom de zwangerschag

Je kunt door verschillende oorzaken te maken krijgen met stemmingswisselingen. Sommige vrouwen hebben daar last van vanaf het moment dat ze de pil gebruiken of daarmee stoppen, terwijl het bij anderen optreedt op het moment dat ze zwanger raken. Er verandert op dat moment een hoop in het lichaam en in de hersenen, een deel onder invloed van het hormoon oestrogeen. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden, vooral als je veel stress ervaart.

Stress is een belangrijk effect van een verkeerde hormoonhuishouding. Naarmate je te maken krijgt met meer of minder oestrogeen kun je daar op verschillende manieren op reageren. Sommige vrouwen worden er heel somber van, terwijl anderen geprikkeld raken of meer emotioneel zullen reageren. Een deel van de vrouwen heeft meer moeite om te gaan met situaties die normaal gesproken ook al stress opleveren. Het gevolg is een meer stressvolle reactie, waardoor je meer stress zal ervaren en het lastig is om uit die vicieuze cirkel te komen. Het effect van oestrogeen kan groot zijn, waardoor de kans bestaat dat je te maken krijgt met onvoorspelbare stemmingswisselingen.

Oestrogeen en menstruatie

Het lichaam maakt verschillende hoeveelheden oestrogeen aan. Tijdens de menstruatiecyclus vindt er bijvoorbeeld een piek plaats, waardoor de ovulatie kan plaatsvinden. Het gehalte oestrogeen in het lichaam zal daarna juist sterk dalen, waarna het niveau weer geleidelijk op zal lopen naar de volgende piek. Dit kan betekenen dat je tijdens de cyclus meerdere keren te maken krijgt met stemmingswisselingen. Dat kan het geval zijn tijdens de piek en bij de ovulatie, net als op het moment dat het dal daarna volgt. Het is verstandig om vooraf alvast rekening te houden met de mogelijke wisselingen in stemming, zodat je goed weet waar dit vandaan komt en in hoeverre je er iets of niets aan kunt doen.

Heb je te maken met flinke stemmingswisselingen? Sommige vrouwen hebben last van het PreMenstrueel Syndroom (PMS). Een kleinere groep vrouwen heeft bovendien te maken met een Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD). Het is een meer ernstige vorm van PMS, waardoor de wisselingen in jouw stemming een stuk heftiger zullen zijn. In de beide gevallen zullen de klachten ontstaan tijdens het tweede deel van de cyclus. De klachten zullen daarna weer verdwijnen, al krijg je er in de volgende cyclus opnieuw mee te maken. Door de heftige stemmingswisselingen kan het soms lastig blijken om met anderen om te gaan, rondom de perioden waarin je hier last van hebt.

In de overgang en direct na de bevalling

Ook in de overgang kun je te maken krijgen met stemmingswisselingen, iets dat kan komen door het niveau aan oestrogeen. Het luidt het einde in van de vruchtbare periode van de vrouw, waardoor de eierstokken na de laatste menstruatie niet langer oestrogeen zullen produceren. In de maanden en jaren daar omheen kan het niveau schommelen, waardoor je stemming behoorlijk kan wisselen. Zo’n 10 procent van de vrouwen komt terecht in een depressie voordat ze in de overgang terecht komen. Bovendien is het risico groot dat je in die periode veel stress zal ervaren.

Verder kun je bijvoorbeeld na de bevalling te maken krijgen met grote schommelingen in de hormoonspiegel. Ook dat kan leiden tot stemmingswisselingen, tot meer stress en zelfs tot een depressie. Het lijkt erop dat vooral de daling in de hormoonspiegel een grote invloed heeft, al spelen volgens wetenschappers ook sociale en psychologische factoren een rol. De verschillende elementen samen leiden ertoe dat jouw stemming zich lastig laat voorspellen. De kans is groot dat je meer stress zal ervaren en dat het niet altijd lukt om op een positieve manier om te gaan met de uitdagingen die er op je pad komen.

Stemmingswisselingen bij de vrouw: wat kun je eraan doen?

Heb je last van stemmingswisselingen als vrouw en ben je benieuwd wat je daar aan kunt doen? Het is belangrijk om in ieder geval de oorzaak te achterhalen. In sommige gevallen valt daar iets aan te doen, door rekening te houden met de schommelingen in de hormoonspiegel. Bovendien is het goed om te weten wat de wisselingen in jouw stemming veroorzaakt en hoe je last hebt van stress. Door je daar bewust van te worden lukt het in sommige gevallen om daar beter mee om te gaan en verdere problemen te voorkomen.

We hebben eerder al eens een aantal handige tips voor je op een rij gezet, om stemmingswisselingen te voorkomen. Je kunt daar als vrouw je voordeel mee doen, al is het belangrijk om er rekening mee te houden dat jouw lichaam soms te maken heeft met sterke invloeden, waar je vanuit jouw leefpatroon en op basis van stress-remmende maatregelen niet altijd wat aan kunt doen. Soms kun je niet anders dan luisteren naar jouw lichaam, in plaats van het veranderen. En twijfel je over jouw gezondheid en wat je daar aan moet doen? Neem dan contact op met een huisarts.

 

 

Vorig artikelZo ga je om met dominante mensen waar je onzeker van wordt
Volgend artikelStress verminderen – 30 tips
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.