Aandacht als strategie om stress de baas te blijven

Een tijd geleden kwam er een interessant artikel langs via sociale media met de pakkende titel: ‘druk zijn is voor sukkels’. Bij het lezen van dit artikel voelde in tot in mijn tenen herkenning. Time management is niet het antwoord. Het gaat om gerichte aandacht voor wat je doet en daar helemaal bij aanwezig zijn.

Een zin die mij raakte is de vraag die de bedrijfspysholoog uit het artikel en zijn vrouw elkaar ’s avonds stelden wanneer zij de kinderen naar bed hadden gebracht: ‘did you process your kids or did you had fun with them?”

Zo kan het regelmatig voelen wanneer je iets moet doen waar je niet zo’n zin in hebt. Soms is dat het avondritueel met de kinderen, maar het kan ook de boekhouding zijn, een rapportage maken of het huishouden. Vul het zelf maar in. Deze zin kun je voor alles gebruiken en het maakt je gelijk bewust van je houding en de haast die je hebt.

Heel veel in ons dagelijks werk en leven wordt ‘ge-processed’, even tussendoor dit, even tussendoor dat. Met je hoofd ergens anders zijn, afwezig, onder druk voelen van de tijd. Het gaat ten koste van de kwaliteit van werk en leven en ons plezier. Een tijd geleden schreef ik een artikel over de onderschatte kosten van stress. Eén ervan was tekort aan aandacht, bijvoorbeeld voor de klant.

Dit zag ik ook terug In mijn communicatietrainingen waar mensen heen kwamen om beter met lastige klanten om te gaan. Het liefst wilden ze deze mensen zo snel mogelijk wegwerken. Wat ze van mij leerden was vooral de juiste aandacht geven zodat de klant zich gehoord voelde en geen extreem gedrag uit de kast hoefde te halen om die aandacht te krijgen.

Tijdsdruk zit in het hoofd. Omdat je ergens anders wilt zijn dan waar je nu bent. Door met aandacht te doen wat je nu doet, raak je in het ‘nu’ en ben je niet met de toekomst bezig (moet ik nog doen) of met het verleden (had ik nog moeten doen). Je raakt in een tijdloosheid, in de flow.

Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen om én productief te zijn én met aandacht aanwezig te zijn:

1) Zorg dat je volledig met je aandacht bent bij wat je doet. Schakel afleidingen en piepjes uit. Een timer kan een hulpmiddel zijn om je concentratie te verhogen. Zet deze telkens op 20 minuten en neem 5 minuten pauze tussendoor om totaal te ontspannen en je brein even niets te laten doen.

2) Bedenk hoe je de vervelende taken die op je lijstje staan leuker kunt maken voor jezelf. Bijvoorbeeld door een muziekje erbij, of degene aan wie je de rekening gaat betalen in gedachten te bedanken voor wat diegene allemaal voor je heeft gedaan.

3) Laat je niet gek maken door je eigen gedachten en schakel je hoofd uit. Wanneer je druk voelt of weinig tijd hebt, zijn het meestal gedachten die je opjutten. Let maar eens op. Het is vaak een draaimolen van herhalende gedachten: ik heb maar een uur, ik moet opschieten, straks kom ik nog te laat etc etc. De eerste stap is deze draaimolen opmerken en je aandacht in het ‘nu’ brengen. Dit kan heel simpel door je zintuigen in te schakelen en bijvoorbeeld te benoemen wat je doet en waar je bent. ‘Ik zit op mijn stoel, achter de pc, ik hoor een auto en ik heb koude voeten. Wil je echt niet te laat komen, zet dan de timer van je telefoon zodat je niet alert hoeft te zijn op de klok.

Vorig artikelWat is EMDR en voor welke klachten is het geschikt?
Volgend artikelWaardeloze beslissingen van het management?
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.