Concentratieproblemen: oorzaken en oplossingen

24772

Moet je steeds opnieuw vragen hoe laat die afspraak ook al weer is of hoe iemand heet? Misschien heb je dan wel last van concentratieproblemen.

In deze blog gaan we dieper in op het hebben van concentratieproblemen. Eerst leggen we uit wat concentratieproblemen zijn, vervolgens benoemen we de oorzaken en gaan we in op de relatie tussen concentratieproblemen en stress. Tot slot, geven we 8 tips om je beter te kunnen concentreren.

Wat zijn concentratieproblemen?

Bij concentratieproblemen heb je moeite om je te focussen op gebeurtenissen om je heen. Je bent snel afgeleid en vergeet snel nieuwe informatie. Daarnaast vind je het moeilijk om gesprekken te voeren over ingewikkelde zaken en zelfs bijkletsen met een oude vriend of vriendin kan lastig zijn. Over het algemeen worden de problemen erger wanneer je veel aan je hoofd hebt. Gelukkig duiden concentratieproblemen zelden op een slechte staat van je gezondheid.

Concentratieproblemen bij kinderen en volwassenen

Bij zowel kinderen als volwassenen kunnen concentratieproblemen voorkomen. Sommige kinderen zijn over het algemeen sneller afgeleid, andere kinderen vinden het daarentegen moeilijk zich te concentreren in de klas. Jongeren ondervinden doorgaans sneller afleiding door de technologie van flitsende beelden en social media. Dit speelt bij volwassenen een minder grote rol. Zij hebben meestal concentratieproblemen door het drukke leven of door andere zorgen.

Oorzaken van concentratieproblemen

Het verschilt per persoon hoe groot zijn of haar concentratievermogen is. Als je sneller dan normaal bent afgeleid, kan dat meerdere oorzaken hebben. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken hieronder op een rij:

Aandoeningen

Concentratieproblemen kunnen symptomen zijn van aandoeningen zoals ADD, depressie of geheugenproblemen en gaan dan gepaard met andere klachten. Mentale problemen zoals concentratieproblemen, depressiviteit, hyperactiviteit en slaapproblemen kunnen ontstaan door een verstoring in de productie van neurotransmitters.

Neurotransmitters zijn de signaalstoffen in de hersenen. Belangrijkste signaalstoffen zijn serotonine, dopamine, acetylcholine en GABA.
Met de Braverman test kan je een neurotransmitterprofielbepaling doen en inzicht krijgen of je een tekort aan bepaalde neurotransmitters hebt. Hier kan je een gratis online Braverman test doen.Ook kunnen concentratieproblemen zich voordoen als bijwerkingen van medicijnen tegen deze aandoeningen.

Veel afleiding

In het moderne leven zijn er tal van zaken die je aandacht vragen. Je bent hierdoor continu aan het multitasken. De grootste ontwikkeling die hiervoor zorgt, is de technologische vooruitgang. Je bent hierdoor altijd online bereikbaar en je voert drie gesprekken tegelijk op je smartphone. Verder heb je nog andere zaken aan je hoofd zoals werken, studeren, hobby’s, huisdieren, enzovoorts. Al deze zaken bij elkaar geven je veel afleiding en maken het lastig om je te kunnen concentreren.

Mineralentekort

IJzer- of vitaminetekort kunnen leiden tot concentratieproblemen, duizeligheid of vermoeidheid. Door gebrek aan deze mineralen heb je minder energie, die je nodig hebt om je goed te kunnen concentreren.

Concentratieproblemen en stress

Stress is een grote oorzaak van concentratieproblemen. Daarom gaan we hieronder dieper in op de relatie tussen stress en concentratieproblemen.

Stress komt meestal door drukte op je werk en andere zorgen. Er gebeurt meer om je heen dan je aankunt, waardoor je overprikkeld raakt. Wanneer je veel aan je hoofd hebt, kun je je moeilijk focussen op één taak. Je bent dus snel afgeleid en met je gedachten ergens anders. Door de stress kun je vaak niet goed slapen, waardoor je vermoeid raakt. Deze vermoeidheid is vervolgens weer een reden dat je je nog slechter kunt concentreren.

Wil je graag hulp bij het omgaan met stress? Volg dan de online cursus tegen stress.

Oplossingen tegen concentratieproblemen

Er zijn verschillende oplossingen voor concentratieproblemen. Hieronder geven we 8 tips om je concentratie te verbeteren.

1. Ruim op

Een opgeruimd bureau of huis geeft een opgeruimd gevoel in je hoofd. Opruimen verlicht namelijk de stress, waardoor je concentratievermogen weer toeneemt.

2. Maak je hoofd leeg

Als je aan veel zaken tegelijk moet denken en veel moet onthouden, vergt dit te veel concentratie. Door je hoofd leeg te maken, krijg je meer ontspanning, waardoor je je beter kunt concentreren. Dit kun je doen door gedachten op te schrijven en To-Do lijsten te maken. Bekijk hierbij welke zaken je eerst kunt oplossen en maak een planning. Dit kun je ook doen met een Yoga Nidra, een diepe meditatie die snel ontspanning geeft, Lees verder over beter ontspannen met Yoga Nidra

3. Verminder binnenkomende prikkels

Door prikkels van buitenaf raak je afgeleid en kun je stress ervaren. Zorg er dus voor dat je deze prikkels zoveel mogelijk vermijdt. Dit kun je doen door je mobiel (internet) uit te zetten wanneer je druk bezig bent, of door mensen van tevoren te laten weten dat ze je niet kunnen storen.

4. Neem je rustmomenten

In tijden van stress ontbreken er vaak momenten van rust. Hierdoor geef je je lichaam niet de gelegenheid om te herstellen, wat ten koste gaat van je concentratievermogen. Heb je een overvolle agenda? Verschuif dan wat zaken die kunnen wachten. Doe wat nodig is om elke dag een half uurtje rust voor jezelf in te plannen. Zo kun je tijd voor jezelf nemen om je gedachten even los te laten. Dit kun je ook doen met een Yoga Nidra, een diepe meditatie die snel ontspanning geeft, Lees verder over beter ontspannen met Yoga Nidra

5. Ga sporten

Je kunt je concentratievermogen verbeteren door je in te spannen. Inspannen is ontspannen. Sport is een gezonde manier om je stress te laten afnemen. Door te sporten maakt je lichaam namelijk meer endorfine aan. Dit stofje staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Deze endorfine is sterker dan het stresshormoon en zal deze dus uit je lichaam verdrijven. Hierdoor kun je je na het sporten vaak beter concentreren.

6. Neem voldoende nachtrust

Wie genoeg slaapt, geeft het lichaam de gelegenheid om stress te verwerken en om nieuwe energie op te bouwen voor de volgende dag. Dit is goed voor je concentratievermogen. Het is daarom belangrijk dat je goed en voldoende slaapt. Laat je telefoon liggen en klap je laptop 2 uur voordat je naar bed gaat, niet meer open. Doe in bed nog wat ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen, om helemaal tot rust te komen.

7. Eet gezond

Mensen die stress ervaren hebben de neiging om ongezond en onregelmatig te eten. Juist als je stress ervaart is het belangrijk om goed, gezond en regelmatig te eten en te drinken. Wanneer je honger of dorst hebt, gaat dit ten koste van je concentratievermogen. Ook zit je beter in je vel als je gezond eet. Eventueel kun je je mineralen aanvullen met voedingssupplementen. Bekijk de beste manier om gezond af te vallen

8. Breng structuur aan in je leven

Door structuur in je leven aan te brengen, geef je jezelf rust. Het is hierbij belangrijk om op regelmatige tijden te eten en te slapen.

Veelgestelde vragen over concentratieproblemen

Kan ik concentratieproblemen en vergeetachtigheid tegengaan bij ouderdom?

Je kunt de achteruitgang van je geheugen niet tegengaan maar wel remmen. Dit kan door je hersenen te blijven trainen. De wereld van de denksport helpt je hierbij. Je zou een paar keer per week simpele puzzels en geheugenoefeningen kunnen doen.

Helpen medicijnen tegen concentratieproblemen?

Met het gebruik van medicijnen moet je oppassen. Het komt vaak voor dat mensen zelf medicijnen kopen die in hun situatie niet verantwoord zijn. Je kunt beter kiezen voor natuurlijke middelen op momenten dat je concentratie nodig hebt. Voor advies hierover kun je langsgaan bij de apotheek.

Vorig artikelBorderline: symptomen, kenmerken en medicatie
Volgend artikelBurnout wat zijn de symptomen
Redactie
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.