Stop met anderen op een voetstuk te zetten en wees trots op jezelf!

Zet jij anderen vaak op een voetstuk? Je vind wat anderen doen geweldig en je kijkt hun op. En tegelijkertijd voel je jezelf alsof jij er niet toe doet. Je denkt vaak dat een ander het wel beter zullen weten dan jij. En dat jouw mening niet belangrijk is en die van anderen wel.

Op je werk staat jouw collega te stralen op haar voetstuk, terwijl jij je het muurbloempje voelt. Zij weet precies hoe ze mensen mee moet krijgen met haar ideeën. Ze kan alles zo goed verwoorden. Zij durft wel te zeggen wat ze vindt. Je ziet wel dat zij daarmee succesvol is en daardoor voelt het verschil nog groter.

Je creëert zelf ongelijkwaardigheid als je iemand op een voetstuk  zet. Terwijl iedereen gelijk is. Je bezorgt jezelf stress en gaat je minderwaardig voelen en alsof je er niet toe doet door je eigen actie. Je gaat twijfelen aan jezelf en voelt je onzeker. Je zou wel net zoals zij willen zijn, maar in plaats dat het je stimuleert, demotiveert het je juist.

Door jezelf klein te houden dien je de wereld niet. Er is niemand die daar beter van wordt. Het is niet goed voor jou en ook niet voor anderen. Sterker nog je doet jezelf er enorm mee te kort. Je hebt geweldige prestaties geleverd, je hebt leren lopen en praten. En je bent tot nog veel meer in staat dan je nu denkt.

Waarom verstop jij jezelf nog? Je hoeft niet te focussen op wat je minder goed kan. Hoe zou het zijn als je vanaf nu focust op waar jij goed in bent? Op jouw kwaliteiten. Zodat je ziet dat je niet hoeft te zijn als een ander, maar de beste versie van jezelf? Zodat je je beter voelt dan ooit?

Je hoeft ook jezelf niet op een voetstuk te zetten. Schop i ieder geval die ander er vanaf. Dat is een heel mooi begin. Jullie zijn evenveel waard en gelijk. Jij bent net zo waardevol als ieder ander!

De valkuil is dat je dit nu leest en herkend, en vervolgens niets doet. Inzichten zijn mooi, maar als je er niets mee doet zijn het gewoon dagdromen. Jij hebt net als ieder ander kwaliteiten. Misschien niet dezelfde maar dat is oké, je hoeft niet overal goed in te zijn. De kunst is dat je dit niet alleen ziet, maar er ook echt iets mee doet.

5 tips om anderen van hun voetstuk te schoppen

  1. Waar of bij wie verstop je jezelf nog?;
  2. Schop de ander van het voetstuk;
  3. Je hoeft jezelf niet op het voetstuk te zetten;
  4. Eer jouw kwaliteiten!;
  5. Kom in actie!

Een klant van mij was streng gelovig opgevoed. Ze had een lage eigenwaardeZe had snel het gevoel dat ze dingen fout deed, dat ze niet meetelde. En had het gevoel dat haar mening niet belangrijk was. Ik hielp haar om anderen niet langer op een voetstuk te zetten. Waardoor ze steeds minder een muurbloempje werd en steeds meer durfde te laten zien wie ze echt was en haar mening durfde te geven. Ze ontdekte haar kwaliteiten waardoor ze veel meer rust had en zich gelukkiger voelde.

Kortom haal anderen van hun voetstuk. Ze zijn net als jij gewoon een mens. Met positieve kanten en kanten die ze nog kunnen ontwikkelen. Je bespaart je zelf een hoop, stress, verdriet en teleurstellingen. En zodra je meer focust op jouw kwaliteiten, voel je je veel beter en kun je meer genieten.

Vorig artikelGun jij jezelf rust en geluk of een burn-out?
Volgend artikelDe energiebalans van introverten en extraverten
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.