Plezier is de beste remedie tegen werkstress. Belangrijk is dat je weet waar je plezier van krijgt, zowel in je werk als daarbuiten. De dimensies van bevlogenheid zijn goed onderzocht en beschreven. Ben je energiek, toegewijd en vliegt de tijd voorbij? Dan behoor je tot de 20% van de mensen die gepassioneerd werkt.
Die andere 80% is de bevlogenheid kwijt en dan is de uitputting nabij. Dat zie ik in mijn praktijk bij de mensen die burn-out of bore-out zijn geraakt omdat ze werk deden wat niet bij hen past.
- de collega’s waren fijn maar het werk zelf bood geen uitdaging
- ze waren goed in hun vak maar het werk zelf kostte te veel energie. Het paste niet bij de eigen persoonlijkheid
- het werk was in de loop van de jaren zo veranderd dat ze zichzelf geweld aan moesten doen. Dat gaf stress.
- ze piekerden en maakte zich zorgen of ze het werk in de toekomst kunnen volhouden
Inhoudsopgave
Wie ben je?
Iedere (levens)loopbaan kent een uiterlijke zichtbare en concrete lijn, en een innerlijke lijn die meer verborgen is, soms ook voor jezelf.
De uiterlijke lijn is de werking van buiten naar binnen. Deze lijn wordt bepaalt door je afkomst, wie je geworden bent, je opleidingen en werkervaringen. In essentie volg je anderen, ben je gericht op de waardering van anderen, zonder bewust stil te staan bij je eigen gevoel en deze centraal te stellen in de keuzes die je maakt.
Met wilskracht heb je je gemanifesteerd in de buitenwereld. Dat etaleer je doormiddel van je CV of op je Linkedin profiel.
De innerlijke lijn werkt van binnen naar buiten en is moeilijker te vatten. Dat gaat over wat zin geeft, hoe jij het van nature aanvoelt wat er moet gebeuren; over waarden en drijfveren.
Dit gaat over je oorspronkelijkheid en je natuurlijke talenten. Waar je ogen van gaan stralen. Dat is soms een heel bewustwordingsproces, om dit helder te zien zodat je keuzes kunt maken vanuit wie jij bent.
Hoe meer de beide lijnen met elkaar in overeenstemming zijn, des te meer werkgeluk.
Model Eva de Waard
Aangepast
In een wereld die snel verandert wordt beroep op je wendbaarheid gedaan. Als je dan niet weet wie je bent, waar je vandaan komt en waar je naar toe wilt raak je los van je innerlijke lijn; wie jij bent. Zonder dat je het in de gaten had, is je aandacht te veel en te eenzijdig op de buitenwereld gericht. Je hebt je aangepast. Je hebt het wellicht uitstekend gedaan, maar op wilskracht en niet op geestkracht.
Dat is vermoeiend. Je hebt je aangepast aan wat er van je gevraagd werd, wellicht onder het motto: ‘er moet brood op de plank’, ‘iemand moet het doen’ of ‘laat ik maar kijken wat het wordt’. Als je lichaam (of eigenlijk je ziel) begint te protesteren en je ziek wordt, dan weet je dat er iets niet klopt. Vastgelopen, futloos, ziek, burn-out of bore-out komt de vraag hoe verder? Dat vraagt om herwaardering.
Waar ligt jouw werkgeluk?
Als je ergens naar toe wilt moet je weten waar je vandaag komt. Loopbaan coaching kan je helpen om de rode draad te zien in je levenservaringen en werkstress te voorkomen. Zo krijg je houvast om verder te gaan. Weten wie je bent en waar je het voor doet maakt je wendbaar vanuit je eigen kern. Dan kun je volop veranderen en ontwikkelen zonder jezelf te verliezen.
Career Story Interview
Snel een kernachtig antwoord vinden op een loopbaanvraag? Weten wie je bent en waar je naar toe wilt? Dat kan met het Career Story Interview (CSI); een narratieve manier van loopbaancoaching. Geen testen of profielen invullen maar aan de hand van 5 vragen over vroeger en nu je eigen verhalen vertellen. Zo wordt op een verrassende en onverwachte manier duidelijk wat er voor jou toe doet. Je ontdekt je drijfveren en krijgt zicht op je vervolgstap.
Wil je meer weten? Kijk dan op mijn website. Nu ook online mogelijkheden.