Alles draait, je ziet sterretjes en vlekken voor je ogen en het voelt alsof je gaat flauwvallen… Hoe komt dit allemaal? In deze blog lees je alles over duizeligheid.
Eerst leggen we uit wat duizeligheid precies is en wat de meest voorkomende symptomen zijn. Vervolgens benoemen we de oorzaken en gaan we dieper in op de oorzaak stress. Tot slot, geven we je tips om van je duizeligheid af te komen.
Inhoudsopgave
Wat is duizeligheid?
Duizeligheid is een klacht, waarbij je omgeving lijkt te draaien en je niet meer stabiel kunt blijven staan. Het is doorgaans een resultaat van een gebrek of overvloed aan informatie in je hersenen, over de omgeving en hoe je je daarin bevindt. Meestal gaat het snel weer voorbij door even een pauze te nemen en te zitten. Duizeligheid gaat soms gepaard met andere klachten, zoals zweten en misselijkheid en is vaak aan meerdere symptomen te herkennen.
Symptomen
- je voelt je licht in je hoofd
- je ziet zwarte vlekken
- je ziet sterretjes
- je hebt geen evenwicht
- je hebt last van een gedempt gehoor
- je hebt het gevoel dat je flauwvalt
Oorzaken van duizeligheid
Je evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat je stabiel blijft staan. Als dit verstoord wordt, kun je je duizelig voelen. Er zijn meerdere oorzaken die ervoor zorgen dat je evenwichtsorgaan niet goed meer functioneert, deze lichten we hieronder toe.
Verstoring van je evenwichtsorgaan
Je duizeligheid ontstaat wanneer je hersenen geen volledige controle hebben over hoe de rest van je lichaam zich tot de omgeving verhoudt. Dit zorgt ervoor dat de natuurlijke reacties van je lichaam (evenwicht, dieptezicht, coördinatie en snelheid) minder accuraat zijn dan wanneer je lichaam in normale staat is. Omdat je hersenen veel verschillende informatiebronnen gebruiken (oren, ogen, evenwichtsorgaan), kan het voorkomen dat deze bronnen geen eenduidige informatie doorgeven. Je hersenen ervaren hierdoor geen stabiliteit en je raakt uit balans. Dit kan komen door:
- te lang staan
- te snel opstaan
- daling van je bloeddruk
- daling van je bloedsuikerspiegel
- medicatie
- intensief sporten
- zuurstofgebrek
- doorbloedingsstoornis
- ziekte van ménière
- ontsteking van je evenwichtsorgaan
- heftige emoties
- psychische aandoeningen (zoals stress, angst of depressie)
De relatie met stress
Stress kan de oorzaak zijn van je duizeligheid, maar het kan ook een gevolg zijn. Wanneer je eenmaal last hebt van stress en duizeligheid kunnen deze elkaar in stand houden.
Duizeligheid geeft stress
Als jouw duizeligheid een fysieke oorzaak heeft kan dit, in ernstige gevallen, leiden tot stress. Wanneer je duizelig bent en je weet niet goed waar dit door komt, kun je je daar druk over gaan maken. Ook kan de duizeligheid je hinderen in je dagelijks leven. Wanneer je je druk maakt om je duizeligheid, ben je je ook extra bewust van de hinder die het oplevert en heb je er dus meer last van.
Stress geeft duizeligheid
Wanneer je lichaam gespannen is, en daarmee ook je hersenen overactief zijn, zul je sterker reageren op signalen. Kleine afwijkingen in de signalen die je hersenen ontvangen kunnen daarom leiden tot grotere of heftigere reacties. Wanneer je brein gebrekkige informatie krijgt, zal dat in zo’n geval eerder tot duizeligheid leiden. Je hersenen weten dan even niet wat je lichaam moet doen om in evenwicht of balans te blijven. Je hersenen proberen de verschillende signalen die ze ontvangen tot één bruikbaar signaal te verwerken. Die activiteit kun je als duizeligheid ervaren.
Hyperventilatie
Veel symptomen van stress kunnen voor duizeligheid kunnen zorgen. Eén daarvan is hyperventilatie. Hyperventilatie zorgt er voor dat er een relatief overschot aan zuurstof in je bloed komt. Tegelijkertijd neemt je koolstofdioxide niveau af. Hierdoor verandert de zuurtegraad van je bloed en daarmee ook de activiteit van je hersenen. Dit kan tot duizeligheid leiden.
Oplossingen
Om van je duizeligheid af te komen, kun je onderstaande tips toepassen.
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl geeft een gezonder lichaam. Je kunt duizeligheid tegengaan door je conditie te trainen, gezond te eten, voldoende te slapen, niet te roken en stress te vermijden. Verder is het belangrijk om regelmatig te ontspannen. Ontspanningsoefeningen kunnen je daarbij helpen. Beter ontspannen met Yoga Nidra
Medicatie
Het kan zijn dat je medicatie gebruikt met duizeligheid als bijwerking. Ga van tevoren goed na of medicatie de reden van je duizeligheid zou kunnen zijn en vraag aan je dokter of huisarts of er ook andere medicatie bestaat waar je niet duizelig van wordt.
Onderzoek
Als je last hebt van de duizeligheid is het verstandig de oorzaak te laten onderzoeken. Je huisarts zal met jou kijken wat eraan gedaan kan worden. Het is raadzaam van tevoren op te schrijven wanneer je duizelig bent. Zo kan er misschien een duidelijke oorzaak worden aangewezen. Je huisarts zal je waarschijnlijk doorsturen naar de KNO-arts (Keel Neus Oor) als hij zelf geen oorzaak aan kan wijzen. De KNO-arts kan bijvoorbeeld een evenwichtsonderzoek of gehoortest doen.
Veelgestelde vragen
Hoe ernstig is duizelig zijn?
Duizeligheid is niet levensbedreigend. Langdurige duizeligheid kan wel erg vervelend zijn en tot grotere complicaties leiden. In de meeste gevallen kan door een onderzoek de oorzaak van je duizeligheid worden aangewezen.
Kan ik flauwvallen door de duizeligheid?
Door duizeligheid kun je ook flauwvallen. Dit komt meestal door een plotse sterke daling van je bloeddruk. Vaak gebeurt dit als je van laag naar hoog gaat, bijvoorbeeld bij opstaan. Het flauwvallen is dan een veiligheidsmechanisme van het lichaam en is niet gevaarlijk, tenzij je verkeerd terecht komt. Omdat dit wel een risico geeft, is het belangrijk dat je gelijk even gaat zitten of liggen als je duizelig bent. Ga vervolgens langs je huisarts om de oorzaak te achterhalen.