Magnesiumtekort: oorzaken en oplossingen

3054

Wist je dat je ernstige complicaties, zoals spierziektes en hartritmestoornissen, kunt krijgen bij een magnesiumtekort? In deze blog leggen we alles uit over magnesiumtekort en hoe je dit kunt voorkomen.

Eerst bespreken we de functie van magnesium en leggen we uit wanneer er sprake is van magnesiumtekort. Vervolgens gaan we verder in op de oorzaken van magnesiumtekort en in welke mate stress hierbij een rol speelt. Tot slot, geven we je enkele oplossingen hoe je van je magnesiumtekort afkomt.

Wat is magnesiumtekort?

Magnesium is een belangrijk mineraal in ons lichaam. We maken het mineraal niet zelf aan, maar krijgen het alleen binnen door voeding. Magnesium zorgt voor honderden processen in het lichaam, waaronder:

  • Ontspanning van spieren, bloedvaten en zenuwen
  • Energie halen uit voeding
  • Verhoogde weerstand tegen spanning en stress
  • Regulering van vitamines en andere mineralen
  • Geleiding van signalen in je lichaam
  • Stevige botten en tanden
  • Regulering van je bloedsuikerspiegel
  • Beïnvloeding van het metabolisme

Er ontstaat een magnesiumtekort wanneer je lichaam voor een aantal dagen (of langer) minder dan 280 gram magnesium per dag binnenkrijgt. Bij een langdurig magnesium tekort, kun je op de lange termijn gevoelig zijn voor het krijgen van ziektes en klachten zoals een beroerte, kanker, parkinson of depressie.

Waar zit magnesium in?

Magnesium zit in de volgende producten:

  • Groenten en fruit: spinazie, bananen, avocado, broccoli etc.
  • Noten: cashewnoten, walnoten, etc.
  • Sojaproducten: sojamelk, sojayoghurt, etc.
  • Volle granen: granen rijst, brood, etc.
  • Kruiden: dille, basilicum, komijn, kruidnagels, etc.
  • Maar je kunt ook goede magnesium supplementen slikken om het peil te houden

Teveel magnesium

Misschien vraag je je af of je ook teveel magnesium binnen kunt krijgen. Dit komt zelden voor. Alles wat je uit je voeding haalt, zal niet tot een overvloed aan magnesium in je lichaam leiden. Je lichaam scheidt overtollig magnesium namelijk vanzelf uit. Als je teveel magnesium binnenkrijgt door aanvulling van tabletten, kan dit wel zorgen voor klachten als een lage bloeddruk of verstoorde ademhaling.

Symptomen van magnesiumtekort

Een tekort aan magnesium kan vele symptomen met zich meenemen. Hieronder hebben we de meest kenmerkende symptomen op een rijtje gezet.

Oorzaken van magnesiumtekort

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk voor een magnesiumtekort. Meestal ligt de oorzaak bij het voedsel dat je eet. Soms kan het ook komen door een complicatie in de darmen of door overige oorzaken.

Voedsel uit de westerse wereld

In de westerse wereld heeft 60% van de mensen een magnesiumtekort. Dit hoeft niet per sé te betekenen dat bij ieder persoon de klachten van het magnesiumtekort merkbaar of ernstig zijn. Invloeden van de westerse wereld op een magnesiumtekort, zijn:

  • De grond van onze voedselproducten die in de landbouw worden verbouwd, bevat steeds minder magnesium.
  • We leven in een samenleving waar we steeds meer haasten en stressen. Stress is van grote invloed op een magnesiumtekort. Dit leggen we later uit.
  • Ons eten wordt steeds meer bewerkt aangeboden in de supermarkt. Het is nu voor sommigen een dieettrend om raw food te eten, maar over het algemeen eten we veel bewerkt en ongezond voedsel. Frisdranken, toegevoegde stoffen, medicijnen, etc. zorgen voor een grotere magnesiumbehoefte en een snellere uitscheiding, waardoor een tekort aan magnesium kan ontstaan.

    Bekijk de beste manier om gezond te eten

  • We eten veel suiker. Voor elke molecuul suiker die we binnen krijgen worden er 54 moleculen magnesium verbruikt.

Slechte darmopname

De oorzaak kan ook in je darmen liggen. Je darmen kunnen magnesium niet goed opnemen of het kan zijn dat het te snel wordt uitgescheiden via urine of zweet.

Overige oorzaken

  • Medicijnen
  • Diarree
  • Lichamelijke ingreep
  • Verminderde activiteit van je bijschildklier
  • Hoge uitscheiding nieren
  • Ondervoeding

Magnesiumtekort en stress

Magnesium wordt ook wel het ‘antistress mineraal’ genoemd. Je leest hier meer over de relatie tussen magnesium en stress.

Magnesium heeft invloed op allerlei processen in je lichaam. Zo heeft het ook invloed op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Het zorgt voor ontspanning van je spieren, bloedvaten en hersenen, waardoor je beter kunt slapen.

Als je veel stress ervaart of intensief beweegt, scheidt je meer magnesium uit. Op deze manier zorgt je lichaam ervoor dat je minder magnesium vasthoudt. Bij een laag magnesiumgehalte ben je gevoeliger voor stress. Dit wordt al snel een vicieuze cirkel: meer stress leidt tot een lager magnesiumgehalte, wat weer leidt tot meer stress, etc.

Bij een magnesiumtekort wordt het stofje Adrenaline aangemaakt die je alert maakt voor gevaarlijke situaties. Bij veel adrenaline wordt het verlies van magnesium groter. Als resultaat van deze vicieuze cirkel kun je last krijgen van angstaanvallen, depressies of overspannenheid.

Magnesiumtekort aanvullen

Een magnesiumtekort kun je oplossen door je magnesiumgehalte op peil te brengen door magnesium aan te vullen met de juiste voeding of magnesiumtabletten.

Maar wanneer je last hebt van een extreem tekort aan magnesium, kun je het ook aanvullen met Calmanax magnesiumtabletten.

Gezonde voeding

Gezonde voeding is de basis van een gezond lichaam. Een magnesiumtekort is aan te vullen door het eten van groenten, noten, fruit, granen, cacao en sojaproducten. Bijvoorbeeld avocado, pure chocolade en spinazie zijn goede producten om het magnesiumtekort aan te vullen. Bekijk de beste manier om gezond te eten

Magnesium tabletten

Het beste is om je magnesium aan te vullen door gezonde voeding, maar als je last hebt van een extreem tekort aan magnesium, kun je het ook aanvullen met magnesium tabletten. Neem bij voorkeur een magnesium tablet in voordat je gaat slapen in combinatie met een glas water. Daarnaast kun je je huid ook insmeren met magnesiumolie.

Veelgestelde vragen over magnesium

Welke factoren beïnvloeden de opname van magnesium?

De opname van magnesium wordt beïnvloed door andere voedingsstoffen in ons lichaam. Zink, voedingsvezel en fosfor verminderen de opname van magnesium. Ook eiwit, oxaalzuur en fytinezuur, dat zich in de darm bevindt, beïnvloedt het absorptiepercentage van magnesium.

Waarom krijg ik last van mijn spieren bij magnesiumtekort?

Magnesium bevordert de functie van elektrolyten. Elektrolyten werken als een geleider in je lichaam. Ze zorgen ervoor dat signalen goed worden doorgegeven. Een tekort aan magnesium zorgt ervoor dat de signalen niet meer goed of verkeerd worden doorgegeven. Omdat magnesium ook een rol speelt in de spanning en ontspanning van je spieren, kan je lichaam verkeerde signalen van de spieren ontvangen en kun je last krijgen van kramp of spasme.

Vorig artikelDaar zit je dan opeens, in een bore-out
Volgend artikelAls je stress tijdig aanpakt voorkom je een burn-out
Ronald Nico
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.